Citeste toate articolele

Și când și cum și cât să te bucuri de cafeaua ta


…sau, cum ar spune editorii Vice, „știința a testat asta pentru tine ca să nu trebuiască s-o faci tu”.

 

Fiecare e cu ritualurile lui, când vine vorba de cafea. Știm deja ce cafea ne place, cum și când ne place s-o bem, din ce tip de vas, în ce context ș.a.m.d.. În plus, cei mai mulți dintre noi apreciază o zi plină, activă, încununată noaptea de un somn pe măsura activităților diurne.

Ei bine, indiferent de raportul fiecăruia dintre  noi cu cafeaua, e important să știm să gestionăm consumul de cafea de-a lungul zilei – asta, desigur, dacă ne pasă cum dormim și cum echilibrăm necesarul zilnic de cafea cu cel de somn.

De preferat, doar în prima parte a zilei

Ideal, mai ales dacă preferi cafelele tari, ultima cafea de  peste zi este bine să fie băută în pauza de după masa de prânz – adică pe la ora două, și nu mai târziu de ora 4. Dacă vrei, totuși, o cafea și mai târziu și vrei și să dormi bine la noapte, alege o Arabica slabă sau, cel mai sigur, o decafeinată.

 

Cam patru cafele pe zi e suficient

Cele mai multe studii afirmă că adulții ar trebui să nu consume mai mult de 400mg de cafeină pe zi – asta însemnând cam cinci cești de espresso sau patru căni de cafea la filtru. Primul efect negativ al excesului de cafeină – devenim anxioși și ne enervăm prea ușor. Nu vrem să ni se-ntâmple asta, nu…? J

 

Mai mult dimineața, mai puțin mai încolo

Cei mai mulți dintre noi își iau doza de cafeină dimineața, iar pentru restul zilei cafelele sunt mai mici sau mai puține – și așa și trebuie. Ca să ne băgăm seara în pat fără cafeină la bord, cel mai bine e să bem cafeaua aia mare la prima oră, iar până la prânz să completăm cu o cafea-două la o conversație, într-o pauză sau să tragem de o cafea mai mare cât lucrăm la birou.

 

Ceașcă, mai degrabă decât cană

În general, când ne facem o cafea, umplem cana sau ceașca până sus, ca să ne spunem nouă înșine că „bem o cafea”. Pentru un dozaj corect de cafeină în organism, e de preferat ca pe timpul zilei să preferați ceștile de cafea cănilor. Cu un espresso, de pildă, ne bucurăm tot „de o cafea”, dar cafeaua va fi mai mică, iar cantitatea de cafeină dintr-un espresso e, și ea, mai mică.


Inapoi