Citeste toate articolele

Espresso italiano. Câteva informații


Espresso este băutura preferată a italienilor, iar în ultima jumătate de veac a cucerit și restul planetei. Cum a reușit doar unul dintre numeroasele feluri în care se prepară cafeaua pe glob să devină aproape sinonim cu ideea însăși de cafea? Ce face un espresso italiano „mai cafea” decât celelalte cafele ale lumii?

 

Cafeaua obținută prin metoda espresso a apărut spre finele secolului al 19-lea și, odată cu patentarea primelor mașini de cafea care controlau deopotrivă aburul fierbinte și apa fiartă. Inițial, servirea de espresso era o modă printre elitele gurmande și connoisseurs, fiind considerată o delicatesă. Ulterior, espresso a evoluat ca specialitate de cafea, s-a răspândit pe glob și a cucerit, practic, lumea, mai ales grație evoluției echipamentelor de preparare, a dezvoltării culturii espresso și, nu în ultimul rând, a faptul că o cafea espresso înseamnă azi, pentru cei mai mulți dintre noi, CAFEAUA.

În plus, în ultimii ani cultura espresso a trecut printr-un proces similar creștinismului la finele Evului Mediu – „privatizarea”. Așa cum Reforma Luterană a eliminat nevoia de preoți și ideea de sacerdoțiu în comuniunea cu divinitatea, permițând oricărui creștin să interpreteze Biblia, apariția aparatelor de espresso pentru casă permite acum prepararea unui espresso italiano acasă, prin sistemele de monodoze sau capsule, fără intermediul „preoților” cafelei espresso – celebrii barista. Sigur, „puritanii” cafelei espresso vor spune în continuare că un espresso adevărat este doar cel de cafenea, preparat de un barista bun. Noi spunem că deja astfel de dileme țin de gusturile și pretențiile fiecăruia. În plus, nimeni nu contestă faptul că mâna unui barista expert poate duce o cafea la un cu totul alt nivel și transforma cu adevărat un simplu produs într-o experiență unică. Un lucru este cert: cafeaua „espresso italiano” s-a impus în preferințele lumii întregi, iar în spatele acestei dominații se află câteva principii clare.

 

Principiul de fabricație

Cu toate variabilele date de volumul de apă folosit la prepararea unei cești de cafea, metoda espresso diferă substanțial, fizico-chimic, ce celelalte două procedee principale de fabricație – fierberea cafelei și filtrarea. Cafeaua obținută prin metoda espresso oferă o spumă bogată și un gust unic, pe care niciun alt procedeu nu le poate oferi.

Principiul de servire

Cafeaua espresso este preparată la cerere, pe loc. Este un alt principiu care distinge metoda espresso. Consumatorul cere și așteaptă cafeaua, și nu invers (cum e cazul cafelelor obținute la filtru sau prin metoda moka).

 

 

 

Condițiile de bază

Regulile de mai jos sunt baza preparării unui espresso italiano. Odată cu globalizarea acestei băuturi, ele au multe variabile locale, însă coordonatele de bază sunt aceleași:

  • Doza de cafea măcinată pentru o porție este între 6,5 și 9 g de cafea (merită precizat aici că monodozele și capsulele KAFUNE conțin 9g de cafea, cantitatea maximă din această marjă, pentru un espresso mai puternic);
  • Temperatura apei de extracție este sub punctul de fierbere – 90 de grade Celsius, plus/minus 5 grade;
  • Presiunea apei – 9 bari, cu o marjă de plus/minus doi bari;
  • Timpul de preparare – 30 de secunde, cu o marjă de plus/minus 5 secunde;

Volumul optim al unui espresso italiano este de 25ml, cu o marjă de plus/minus 5ml


Inapoi