Cafeaua nu e bună pentru sănătate. E foarte bună – și prelungește viața!
…și n-o spunem noi pentru că vindem cafea, ci ditamai oamenii de știință!
Mai precis, presa a vuit după publicarea unui studiu de amploare realizat de cercetători din SUA, potrivit căruia chiar și cei mai înrăiți băutori de cafea riscă mai puțin o moarte timpurie, în raport cu oamenii care nu beau deloc cafea.
Pentru că veștile bune nu se opresc aici – nu contează nici ce tip de cafea, nici câtă cafea bei. În urma studiului a reieșit, pur și simplu, că băutorii de cafea au șanse să trăiască mai mult decât cei care nu se ating de cafea.
Echipa a folosit datele culese în urma unei ample cercetări pe teme de sănătate, la care au participat peste 500 de mii de oameni timp de mai multe decenii. Cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului din SUA au analizat apoi datele din perspectiva consumului de cafea – de care (și câtă) cafea obișnuiau să consume participanții la studiu. După aceea au analizat diferențele apărute, în decurs de 10 ani, în genele implicate în metabolizarea cafeinei.
Există câteva explicații ale beneficiilor majore pe care cafeaua le are pentru sănătatea noastră. Una ar fi că e o sursă principală de antioxidanți în dieta modernă. Iar antioxidanții combat efectele degradării ADN-ului în timp. O altă explicație stă, desigur, în multiplele efecte demonstrate ale cafeinei – de la rolul antiinflamator asociat cu diabetul și cu bolile cardiovasculare la rolul pozitiv pe care îl are în lupta cu boli grave precum cancerul la colon, boala Parkinson sau cancerul la ficat.
Pe scurt – beți cafea. Vă face bine pe termen scurt, mediu și, mai ales, lung!