Citeste toate articolele

Care sunt beneficiile consumului de cafea?


Câți băutori de cafea există pe lumea asta, tot atâtea motive există să iubești cafeaua. Fiecare băutor de cafea o „știe pe a lui”, fiecare o preferă într-un fel anume, iar cafeaua este parte integrantă din țesutul social și cultural al umanității. La fel de adevărat însă că dragostea pentru cafea „vine la pachet” – spre norocul celor care o iubesc – cu nu puține avantaje pentru sănătate. Dar care sunt beneficiile consumului de cafea? Ți le prezentăm succint mai jos ca să găsești motive suplimentare să te bucuri de cafeaua ta preferată!

 

Cafeaua conține mai multe substanțe nutritive

Cea mai iubită băutură energizantă a umanității poate – și trebuie – privită, în primul rând, ca aliment. Asta deoarece în bobul de cafea găsim nutrienți (vitamine, minerale și antioxidanți) de care avem nevoie zilnic pentru a ne menține organismul sănătos. Câteva dintre acestea, într-o singură ceașcă de cafea espresso:

  • Vitaminele B1 (tiamină) și B3 (niacină) – 2% din DZR (Doza Zilnică recomandată);
  • Vitamina B2 (riboflavină) – 11% DZR
  • Vitamina B5 (acid panthotenic) – 6% DZR
  • Potasiu și mangan (3% DZR)
  • Cafeaua conține mai mulți antioxidanți decât numeroase fructe și legume (în special acizi hidrocinamici și polifenoli)

 

Consumul de cafea sporește nivelul de energie din organism

Eh, secretul ăsta e cunoscut de oricine nu se simte gata pentru o nouă zi până nu a băut prima cafea;) Totuși, cum poate cafeaua să facă asta?

Secretul este chiar cafeina, stimulentul conținut de cafea care, odată ajuns în sânge și de acolo la creier, neutralizează o substanță neurotransmițătoare cu funcție inhibitoare din creier, numită adenozină. Blocarea adenozinei „deschide” robinetul pentru alți neurotransmițători, precum dopamina și noreprinefrina. Aceasta face ca funcțiile cognitive ale creierului – memoria, vigilența, timpii de reacție la impulsuri etc. – să se îmbunătățească semnificativ.

 

Cafeaua contribuie la arderea grăsimilor din organism

Nu mult – nu vom slăbi doar bând cafea – dar nici insignifiant. Cafeaua arde grăsimi în sensul în care, fiind un accelerator de metabolism, ajută organismul să facă asta mai repede. Iar „mai repede” poate însemna și cu până la 29% la un adult normal. La persoanele supraponderale, cafeaua accelerează ritmul metabolic cu până la 10%.

 

Cafeaua reduce riscul de dezvoltare a bolilor neurodegenerative ca Alzheimer sau Parkinson

…și demența senilă. Adică printre cele mai dezolante boli care ne pot afecta la bătrânețe! Oamenii de știință spun că avem cu până la 60% mai multe șanse să NU ne îmbolnăvim de astfel de boli degenerative, dacă menținem cafeaua în dieta noastră cotidiană. Explicația – cofeina inhibă producția, în organism, a unei proteine numite beta-amiloid, care în timp se acumulează în jurul celulelor creierului.

 

Cafeaua îmbunătățește performanțele fizice

Ei bine, da – beneficiile consumului de cafea se intalnesc și în sfera performanțelor fizice. Meritul aparține tot stimulentului-vedetă, cafeina. Stimulând sistemul nervos, cafeina îl determină pe acesta să consume mai mult „combustibil” – adică îi spune creierului să ardă mai multă grăsime din organism. În plus, cafeina stimulează și producția de adrenalină în sânge – știți, hormonul acela care pregătește corpul nostru pentru efort fizic și nervos susținut. Nu mai e un secret că, înainte de a a te antrena, este bine să bei o ceașcă de espresso, de pildă.

 

Cafeaua ne ajută să ne păzim și de ciroza ficatului

Riscul de a dezvolta o ciroză a ficatului scade cu până la 80 la sută dacă bem cafea zilnic. Motivul – cafeina ajută ficatul să-și regleze mai bine funcțiile, singur. Un fel de „unguent” pentru ficat. Nu recomandăm consumul exagerat nici de cafea, nici (mai ales!) de alcool – e bine însă de știut că riscul persoanelor consumatoare de alcool de a dezvolta o ciroză scade cu până la 20% dacă acestea consumă zilnic și cafea.

 

Cafeluța zilnică ne ajută să luptăm cu migrenele și cu durerile musculare

…iar asta mai ales dacă avem o viață activă la birou. Ați constatat probabil nu o dată că o pauză de cafea face mai bine decât o pastilă împotriva migrenelor. Explicația stă tot la efectul de bază – stimularea creierului să producă mai multă dopamină și serotonină, fapt care, la rândul lui, fac creierul să reacționeze mai eficient la factori de stres ca durerile.

 

În loc de încheiere

Beți cafea. De care vă place, cum vă place. Dar beți cafea ca să vă păziți trupul de multe riscuri, să-l ajutați să reducă alte riscuri, să vă ajutați pe voi în viața de fiecare zi – și, deloc mai puțin important, ca să vă bucurați de unul dintre cele mai plăcute gusturi de pe planetă!


Inapoi