BICERIN – Cafeaua lui Nietzsche și-a lui Dumas
Evident că nu poate fi decât o rețetă super-supremă dacă presupune cafea, lapte și ciocolată. Un fel de Uber-Kafé, ca să-l parafrazăm pe filosoful german Friedrich Nietzsche – a cărui băutură preferată era, de altfel.
Cafeaua Bicerin (care e și numele unui tip de pahar) este originară din Torino, de la poalele italiene ale Alpilor și are aproape trei secole de existență. Originile băuturii au fost trasate până la Bavareisa, o băutură populară în secolul al 18-lea – inspirată, desigur, de tradiția bavareză de a combina cafeaua și ciocolata în băuturi calde.
Așadar, cum prepari un Bicerin ca la Torino:
Într-o tigaie mică încălzește la foc mic o cană de lapte în care ai vărsat o jumătate de ceașcă de ciocolată neagră fărîmițată sau fulgi.
Amestecă în permanență pînă se apropie de punctul de fierbere.
Într-un pahar varsă o doză de espresso sau 40ml de cafea neagră tare.
Peste cafea, toarnă foarte ușor, folosindu-te de fundul unei lingurițe, o cantitate egală din laptele încălzit cu ciocolată. Se poate și invers, adică să torni mai întâi ciocolata caldă și apoi cafeaua – chestiune de gust.
Peste cele două, la fel de delicat, pune o cantitate egală de frișcă.
La final, presară deasupra fulgi de ciocolată.
Ecco-là!
O cafea pe cât de celebră, pe atât de ușor de preparat