Citeste toate articolele

BICERIN – Cafeaua lui Nietzsche și-a lui Dumas


Evident că nu poate fi decât o rețetă super-supremă dacă presupune cafea, lapte și ciocolată. Un fel de Uber-Kafé, ca să-l parafrazăm pe filosoful german Friedrich Nietzsche – a cărui băutură preferată era, de altfel.

Cafeaua Bicerin (care e și numele unui tip de pahar) este originară din Torino, de la poalele italiene ale Alpilor și are aproape trei secole de existență. Originile băuturii au fost trasate până la Bavareisa, o băutură populară în secolul al 18-lea – inspirată, desigur, de tradiția bavareză de a combina cafeaua și ciocolata în băuturi calde.

 

Bicerin - cafea cu ciocolata

Așadar, cum prepari un Bicerin ca la Torino:

Într-o tigaie mică încălzește la foc mic o cană de lapte în care ai vărsat o jumătate de ceașcă de ciocolată neagră fărîmițată sau fulgi.

Amestecă în permanență pînă se apropie de punctul de fierbere.

Într-un pahar varsă o doză de espresso sau 40ml de cafea neagră tare.

Peste cafea, toarnă foarte ușor, folosindu-te de fundul unei lingurițe, o cantitate egală din laptele încălzit cu ciocolată. Se poate și invers, adică să torni mai întâi ciocolata caldă și apoi cafeaua – chestiune de gust.

Peste cele două, la fel de delicat, pune o cantitate egală de frișcă.

La final, presară deasupra fulgi de ciocolată.

 

Ecco-là!

O cafea pe cât de celebră, pe atât de ușor de preparat


Inapoi