Despre cafeaua de dimineață și productivitatea angajaților
De dimineață, la prânz, uneori chiar și după-amiaza, cafeaua rămâne pentru mulți una dintre cele mai mari “mici” plăceri ale zilei. Fie că vorbim de aburii unui espresso fierbinte, gustul dulce cu lapte de cappucino sau răcoritorul iced latte cu gheață, cafeaua ne ține treji, ne încântă, ne dinamizează și ne stimulează în fiecare zi.
Totuși, cafeaua e mai mult decât un simplu capriciu sau poftă personală. Există numeroase dovezi despre efectele benefice ale cafelei asupra sănătății individuale și a stării de spirit. Întrebarea rămâne ce plus-valoare aduce cafeaua la locul de muncă. Încercăm câteva răsăpunsuri mai jos.
Există o relație între consumul de cafea și productivitate?
S-au publicat diverse studii de-a lungul deceniilor asupra efectelor cafelei Rezultatele au fost clar benefice : cofeina diminuează stresul, crește puterea de concentrare, întărește memoria și oferă în general o mai bună dispoziție.
În spatele acelui plus de energie are loc o serie întreagă de procese complexe. Pe de o parte, cafeaua ne poate ține alerți și somnolența departe în zilele în care poate nu am prins atâta somn cât am fi dorit. Pe de altă parte, cofeina ne stimulează creierul în procesele sale mai complexe, cum ar fi învățarea unor lucruri noi, asocierea de fraze și cuvinte și structurarea noilor informații cât mai eficient. Nu doar atât – cafeaua e bună și pentru sporirea creativității, prin formarea de noi legături neuronale.
Dacă aruncăm o privire mai atentă la explicațiile științifice, vom vedea că multe din toate aceste beneficii se datorează cofeinei pentru că reușește să blocheze formarea adenozinei, un transmițător inhibitor. Cu cât nivelul ei este mai redus, cu atât poate conduce mai ușor la creșterea sintezei de dopamină și noradrenalină care, ați ghicit, face toate aceste efecte pozitive posibile.
Și, nu în ultimul rând, cafeaua aduce oamenii mai aproape. Lăsând deoparte explicațiile științifice, pauza de cafea oferă șansa colegilor de muncă să discute, să se cunoască mai bine și să creeze legături mai strânse. Coeziunea echipei și un loc de muncă plăcut contează pentru angajat uneori la fel de mult ca nivelul salarial sau oportunitățile de carieră.
Ce cantitate de cafea ar trebui sa consumi?
Nivelul optim de cafea e undeva la 3-4 căni pe zi – maxim 300 miligrame de cofeină. Poate părea mult pentru unii, însă o cană normală cu 100ml de cafea conține aproape 100 mg de cofeină. Așadar, dacă tocmai ai venit de la masă iar somnolența începe să-și facă loc, nu e nevoie să te forțezi să renunți la cana de cafea la care râvnețști.
Ce se întamplă dacă bei prea multă cafea?
Depășirea dozei maxime recomandate de 300mg pe zi pentru un timp îndelungat poate avea diverse reacții nocive. Cafeina ingerată prea târziu după-amiaza îți poate afecta serios somnul, poți avea stări de agitație, insomnii sau palpitații. De aceea, pentru a doua parte a zilei recomandarea e să bei cafea cu mai puțină cofeină (cum e KAFUNE Light) sau chiar decofeinizată.
Iar dacă dormi mai puțin de 7 ore pe noapte, consumi prea multă cafea, nu mănânci echilibrat și nu te hidratezi corespunzător, atunci înseamnă că ai pregătit deja ingredientele pentru un cocktail foarte nesănătos ce poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni cronice pe termen lung. Motiv pentru care cel mai bun sfat este și cel mai cunoscut – moderație în orice faci și orice consumi!
Cum să beneficiezi la maximum de efectele pozitive ale cafelei
Dacă vrei să bei cafea, dar să o faci și cât mai sănătos cu putință, atunci ai putea începe prin a limita sau chiar evita cafeaua la ibric ori cea obținută cu ajutorul presei franceze. Cafeaua conține o serie de substanțe uleioase numite diterpeni, care, după ce sunt ingerate, pot crește nivelul de colesterol și riscul diferitelor boli de inimă. Cele două metode de mai sus sunt și cele mai dăunătoare în acest sens, pentru că mențin mai mult timp contactul dintre cafeaua măcinată și apă, ceea ce permite acestor diterpeni să intre în băutură. Metodele espresso și filtru de preparare a cafelei – mai ales espresso – sunt cele mai sănătoase tocmai pentru că timpul de contact între măcinișul de cafea și apă este mult mai scurt.
Deși nu cafeaua în sine este nocivă, ea ne poate afecta sănătatea pe termen lung dacă o bem cu lapte condensat sau prea mult zahăr. Acestea cresc cantitatea de zahăr din sânge și aduc o contribuție deloc neglijabilă de calorii care favorizează creșterea în greutate.
Poate cel mai important sfat, însă, este să înveți să te bucuri de cafea. Cu un ritm de viață tot mai alert, cu joburi tot mai solicitante, cafeaua ar trebui savurată la adevărata ei valoare. Evident că o cană de cafea va rămâne un companion de nădejde în orele petrecute la birou, însă e mult mai bine, pentru starea de spirit, dacă îți organizezi munca în jurul ideii de pauză de cafea. Pauzele acestea de relaxare și detașare ne fac un bine mult mai mare decât credem, reducând semnificativ nivelul stresului.
Dacă ești un manager sau antreprenor și citești acest articol, atunci concluzia ar trebui să fie clară: oferă angajaților tăi o cafea bună și vei vedea rezultatele.