Cafeaua este în pericol de dispariție?
Aproximativ una din cinci plante de cafea este în pericol de dispariție, iar cifra este una “extrem de ridicată”. În același timp, puțin cunoscută este importanța speciilor sălbatice. “Dacă nu ar fi existat speciile sălbatice de cafea, astăzi nu s-ar mai bea atât de multă cafea în lume”, a spus dr. Aaron Davis de la Grădinile Botanice Regale, Kew. “Dacă consultați istoria cultivării cafelei, veți descoperi că am folosit specii sălbatice pentru a face recolta de cafea durabilă”.
Pericol de dispariție?
Cercetările publicate în revista Science Advances au constatat că măsurile de conservare au fost “inadecvate” pentru speciile sălbatice, inclusiv cele considerate “critice” pentru producția de cafea la nivel mondial pe termen lung. Studiul a constatat că 75 de specii sălbatice de cafea sunt amenințate cu dispariția, 35 nu sunt în pericol, iar despre restul de 14 nu se știu suficient date pentru a fi trasă o concluzie în acest sens. Mai mult, s-a constatat că 28% din speciile sălbatice de cafea cresc în afara ariilor protejate și doar aproximativ jumătate sunt păstrate în băncile de semințe.
Un al doilea studiu, apărut în Global Change Biology, a constatat că specia sălbatică Arabica poate fi clasificată ca fiind în pericol în clasamentul oficial (lista roșie a IUCN), atunci când proiecțiile privind schimbările climatice sunt luate în considerare. Populația sa naturală este probabil să scadă cu până la 50% sau mai mult până în 2088 doar din cauza schimbărilor climatice, potrivit studiului.
Specia sălbatică Arabica este folosită drept furnizor de semințe pentru culturile de cafea și, de asemenea, ca o recoltă în sine. Etiopia este casa cafelei Arabica, locul unde crește în mod natural în pădurile tropicale montane.
“Având în vedere importanța cafelei Arabica pentru Etiopia și pentru lume, trebuie să facem tot posibilul pentru a înțelege riscurile cu care specia se confruntă pentru a supraviețui în sălbăticie”, a spus dr. Tadesse Woldemariam Gole, membru al Environment and Coffee Forest Forum din Addis Abeba.
Ce este cafeaua sălbatică și de ce avem nevoie de ea?
Mulți consumatori de cafea nu știu că folosim doar boabele de cafea din două specii – Coffea Arabica și Coffea robusta – în miile de amestecuri diferite de cafea aflate pe piață. De fapt, există 122 de specii de cafea pe lângă cele care cresc în mod natural în sălbăticie.
Multe dintre aceste specii sălbatice nu sunt destinate consumului, dar pot conține gene care pot fi folosite pentru a ajuta plantele de cafea să supraviețuiască în viitor, pe fondul schimbărilor climatice și al bolilor emergente care atacă arborii de cafea.
Pe termen lung, va trebui să apelăm la speciile sălbatice pentru a proteja viitorul culturii de cafea din lume, spun cercetătorii.
“Vom apela la aceste resurse sălbatice de câte ori va fi nevoie”, a spus dr. Davis.
Cum se situează cafeaua în comparație cu alte plante în ceea ce privește riscul dispariției?
La nivel global, aproximativ una din cinci fabrici este amenințată de dispariție, în comparație cu riscul cunoscut de 60% dintre speciile de cafea în această direcție. Ca o comparație, aproximativ jumătate din ceaiul sălbatic și speciile de mango sunt amenințate cu dispariția, 6% de alune și 9% din fistic.
Unde este găsită cafeaua sălbatică?
Marea majoritate a cafelei sălbatice crește în pădurile îndepărtate din Africa și pe insula Madagascar. Dincolo de Africa, cafeaua sălbatică se găsește și în alte zone tropicale, printre care se numără părți din India, Sri Lanka și Australia.
Ce tipuri de cafea bem?
Comerțul global cu cafea se bazează pe două specii – Arabica (Coffea arabica) și Robusta (Coffea canephora). O a treia specie – Liberica (Coffea liberica) este cultivată în întreaga lume, dar este rar utilizată pentru băut.
Care sunt rudele sălbatice ale recoltelor?
Rudele sălbatice sunt plante sălbatice care sunt legate genetic de recoltele cultivate.
Ele continuă să evolueze în sălbăticie și pot fi încrucișate cu culturi domesticite.
Acestea au fost utilizate pentru a îmbunătăți randamentele și calitatea nutrițională a culturilor încă de la începuturile agriculturii.
Ce așteptări au oamenii de știință?
Aceștia susțin că trebuie să înțelegem riscurile cultivării cafelei și trebuie să ne asigurăm că avem la îndemână resursele necesare pentru a depăși amenințările.
Copacii de cafea, asemenea multor plante tropicale au semințe care nu supraviețuiesc procesului de uscare prin congelare utilizat în băncile convenționale de semințe – 45% din speciile de cafea nu au fost „asigurate”în afara sălbăticiei.
Dr. Eimear Nic Lughadha de la Kew a spus că este prima dată când a fost efectuată o evaluare a listei roșii IUCN pentru a se identifica riscul de dispariție a cafelei din lume, iar cifra de 60% este “extrem de ridicată”.
“Speram că aceste noi date vor scoate în evidență speciile care trebuie prioritizate pentru durabilitatea sectorului producției de cafea, astfel încât să se poata lua măsurile adecvate pentru a proteja speciile”, a spus ea.
(sursa: BBC; sursa foto: Pixabay)