Cafea indiană
Istoria culturii de cafea în India începe, desigur, cu o semilegendă. Un pelerin musulman, Baba Budan, a furat șapte boabe „magice” de cafea din Yemen (unde culturile erau strict păzite), ascunzându-le în căptușeala hainelor sale, cândva pe la jumătatea secolului al 16-lea.
În India, cafeaua este cultivată în zone umbroase – ce e mai interesant, însă, e că plantațiile de cafea sunt învecinate cu culturi dintr-o multitudine de condimente – piper, cardamon, vanilie sau anason – ori de pomi fructiferi – bananier, portocali, mango etc. – și ajung să împrumute din aromele acestora.
Nu e de mirare, așadar, că o cafea indiană presupune și adaos de mirodenii 🙂
Cum să-ți faci, așadar, cafea indiană:
- Macină bine cafeaua boabe, sau alege un sortiment deja măcinat. Pune o lingură de cafea și zahăr (după preferințe, se poate și fără) într-o ceașcă și adaugă o jumătate de lingură de apă caldă. Amestecă (exact cum fac unii cu cafeaua solubilă) până când cafeaua devine o cremă vâscoasă.
- Fierbe separat o ceașcă de lapte cu o jumătate de linguriță de cardamon, apoi toarnă laptele peste cafeaua frecată.
- Adaugă câte o jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt măcinat și de scorțișoară, amestecă și servește-o pe loc.