10 alte feluri în care să bei un espresso KAFUNE
Noi zicem că știți deja asta – dar dacă nu, v-o mai zicem odată: KAFUNE are în ADN-ul său metoda espresso de preparare a cafelei. Noi, cei care am creat KAFUNE, nu contenim să fim uimiți de noblețea, versatilitatea și de potențialul pe care-l oferă cei 30ml de licoare spumoasă extrasă, sub presiunea aburului, din câteva grame de cafea proaspăt măcinată.
Așa că ne-am gândit să punem laolaltă mai multe rețete și combinații din care să te inspiri, atunci când îți dorești mai mult decât un espresso „puro è duro”.
ESPRESSI CU LAPTE – LATTE MACCHIATO, CAFÉ LATTE, CAFÉ BRÈVE
Acum o mie de ani, marele filosof persan Avicenna atrăgea atenția că a turna lapte peste cafea te poate îmbolnăvi de lepră. Europenii au început, jumătate de mileniu mai târziu, să-i demonstreze că nu e deloc așa – motiv pentru care acum, în mileniul III, ne bucurăm de nenumărate rețete de cafea cu lapte. Iată câteva:
LATTE
Un latte înseamnă, de obicei, trei părți de lapte înspumat la abur sub presiune și una sau două doze de espresso. Cele două ingrediente se pun într-o cupă fie simultan, fie cafeaua mai întâi și laptele după. Zahărul, desigur, e după gust, iar opțional, scorțișoara pulbere sau fulgii de ciocolată sunt bineveniți.
LATTE MACCHIATO
Café Latte Macchiato se obține invers față de un Latte simplu. Umpleți un pahar mai înalt cu lapte înspumat la abur, peste care turnați un espresso simplu sau dublu. Adăugați zahăr după gust.
CAFÉ BRÈVE
Este o versiune mai consistentă a unui café latte, în care, în locul unui lapte obișnuit, se folosește un lapte foarte gras sau un amestec de lapte și smântână pentru frișcă.
ESPRESSO MACCHIATO
Se mai numește espresso „pătat”, datorită felului în care se vede laptele înspumat pus peste cafea. Un espresso macchiato se face astfel: preparați un espresso „doppio” (puneți o cantitate dublă de cafea pentru aceeași cantitate de apă în espressor), peste care așezați o linguriță de spumă de lapte.
ESPRESSO CON PANNA
Este versiunea mai „luxoasă” a lui espresso macchiato – în loc de lapte înspumat, se folosește o linguriță de frișcă, de preferință bătută fără zahăr. Nu se amestecă, se soarbe cafeaua prin frișcă.
ALTRI ESPRESSI
Considerat, pe bună dreptate, regele cafelelor, espresso inspiră diverse combinații în culturile unde a ajuns să domine ideea însăși de cafea. Iată câteva rețete care ies din tiparul obișnuit espresso + lactate:
ESPRESSO JOHN WAYNE
Destul de popular în cafenelele texane, Espresso John Wayne se prepară astfel: se toarnă simultan, într-un pahar, trei părți egale din espresso dublu, sirop de vanilie sau de caramel, respectiv frișcă.
ESPRESSO MELYA
Puneți într-o ceașcă o linguriță de pudră de cacao și una de miere. Amestecați, mierea se va absorbi în pulberea de cacao. Turnați peste acest amestec un espresso și amestecați. Opțional, puteți, desigur adăuga și lapte înspumat sau frișcă.
ESPRESSO CORRETTO
Cafeaua espresso „corectată” înseamnă, de fapt, să adaugi un shot (30ml) de brandy, vinars sau coniac peste un shot de espresso. Se consumă fără lapte sau zahăr.
ESPRESSO ROMANO
Această rețetă este o inovație datorată militarilor americani ajunși în Italia în al Doilea Război Mondial, care au considerat rețeta locală de cafea – espresso, desigur – prea amară pentru gusturile lor. Așa că baristi italieni au adăugat fiecărui espresso o felie de lămâie, stoarsă în prealabil și apoi aruncată în ceașcă. Zahărul, ca de obicei, este după gust.
ESPRESSO PONCE LIVORNESE
Potrivit legendei, în 1890 o navă a marinei militare britanice a debarcat și abandonat la mal, în portul italian Livorno, câteva lăzi cu sticle de rom de o calitate execrabilă. Un barista local inspirat a luat romul și l-a amestecat cu cafea și zahăr – și iată cafeaua „Ponce Livornese”! Între timp, rețeta s-a mai îmbogățit. O cafea Ponce Livornese mai poate include o felie de lămâie, iar pe lângă – sau în locul – romului, brandy sau grappa.