Rețetă de cafea tradițională suedeză
Legenda spune că, în secolul XVIII, regele suedez Gustav al lll-lea nu se putea hotărî ce ce e mai puțin nociv între ceai și cafea. Asta până când a decis să testeze și a ordonat ca sentința la moarte pentru doi gemeni acuzați de ucidere să fie schimbată cu închisoarea pe viață – cu condiția ca unul din ei să bea trei boluri de ceai pe zi, iar celălalt, trei boluri de cafea. În timp ce aștepta rezultatul experimentului, regele a fost asasinat la un bal mascat la vârsta 45 de ani. Cei doi doctori care au foști aleși să îi examineze pe condamnaților au murit, și ei, înaintea gemenilor. În cele din urmă, primul dintre gemeni care a murit a fost cel ce a băut ceai – iar asta, la 83 de ani.
Deși a ajuns în Suedia relativ târziu (sfârșitul secolului al XVll-lea), și în ciuda a numeroase interdicții, edicte, taxe și confiscări, cafeaua a avut un mare succes. Suedezii sunt și azi printre cei mai mari consumatori de cafea din lume. În toată Scandinavia, de altfel, cafeaua, a devenit practic băutură națională. Este deseori consumată cu lapte sau frișcă, ori simplă, neagră, cu un pahar de coniac sau lichioruri amare alături.
Iată o rețetă de cafea tradițională suedeză servită la micul dejun:
- Pune la fiert apă, măsoar-o în căni sau cești.
- Într-un vas, pune o lingură (sau linguriță) de cafea macinată pentru fiecare cană/ceașcă de apă pusă la fiert.
- Pune peste cafea o jumătate de albuș de ou (pentru o ceașcă) sau un albuș întreg (pentri o cană). Amestecă bine cafeaua și albușurile și varsă totul în oala de apă clocotită. Redu temperatura și lasă la fiert la foc mic 2-3 minute, apoi oprește focul. Pune puțină apă rece pentru a trimite zațul la fundul oalei și toarnă cu grijă cafeaua în căni sau cești.
- Albușul îi va oferi cafelei un gust plăcut și un aspect limpede.
- Se poate adăuga zahăr sau frișcă ori lapte, după gust.