Arabica vs. Robusta? NU. Arabica ȘI Robusta!
„Blend superior de boabe Arabica și Robusta”. „Blend superior de boabe Robusta și Arabica”. „100% Arabica”. „Cafea Robusta”.
Vedeți aceste mesaj pe majoritatea ambalajelor de cafea, inclusiv pe KAFUNE. Mesajele astea au directă legătură cu faptul că o cafea poate fi mai dulce, mai acidă, mai puternică, îți poate aminti de un gust familiar sau de altul.
Pentru că totul are legătură, în ceașca ta de cafea, cu cele două specii de cafea cultivate pe glob. De care sunt, de unde vin, ce adună din sol, ce adună din prăjire, ce-ți oferă la final, alături de alte boabe – toate aceste nenumărate variabile care fac din cafea energizantul preferat al omenirii au la bază două lucruri simple și vii.
Despre ele este vorba mai în acest articol.
Deși pe glob există circa 66 de specii de plante de cafea, doar două sunt cultivate și cunoscute tuturor.
Coffeea Arabica este numele științific al primei – și celei mai cultivate – specii de cafea de pe glob. Originar de pe podișurile Etiopiei, în prezent arbustul de Arabica are numeroase varietăți – putem aminti Bourbon, Caturra, Catui, Catimorra, Mundonovo și multe altele, care sunt cultivate în toată lumea, între cele două tropice. Coffea Arabica a fost catalogat științific la jumătatea secolului al XVIII-lea de către celebrul biolog suedez Carl von Linné.
Două treimi din producția actuală de cafea de pe glob este Arabica. Numele de Arabica vine de la faptul că primul loc în care această plantă s-a cultivat pentru consum a fost „peste gârlă” de Etiopia (adică dincolo de strâmtoarea Bab el-Mandeb), în Peninsula Arabică, mai precis unde se află acum statul Yemen.
Arbustul de Arabica este o plantă delicată și are nevoie de mai multă atenție decât specia Robusta – acesta este unul dintre motivele pentru care cafeaua Arabica, în general, e mai scumpă. Boabele de Arabica sunt ovale și ușor mai alungite față de cele de Robusta, iar în starea lor naturală au o culoare verde-deschis/albăstruie.
Cafelele obnținute din boabe Arabica au o aromă puternică și un gust dulceac, ușor acid. Conținutul de cafeină e mai slab decât la Robusta: concentrația de cafeină dintr-un bob de Arabica neprăjită este, în medie, de 1,4%.
Arbustul de cafea Robusta – Coffea Canephora pe numele său științific – a fost descoperit și exploatat mult mai recent, fiind clasificat la finele secolului al XIX-lea. O treime din cafeaua cultivată pe glob este Robusta – arbustul se simte cel mai bine în Africa, sudul Asiei, Indonezia și Brazilia. Planta este mult mai rezistentă decât Arabica și se adaptează mult mai bine la climatul tropical și ecuatorial cu umezeală și caniculă.
Boabele de Robusta sunt mai rotunde decât cele de Arabica, în stare naturală au o culoare verde-gălbuie și au un conținut mediu de cafeină dublu față de Arabica (2,7%). Ceea ce distinge cafeaua Robusta este corpolența, dar și notele puternice de ciocolată și un retrogust lung și persistent.
Ne găsești pe Facebook aici!
Te așteptăm pe magazinul nostru online!