cappuccino germania

De când, de ce și cum își iubesc germanii cafeaua

 

Ah, ce dulce-i gustul de cafea! Mai adorabil ca o mie de sărutări, mai dulce ca vinul muscatel!” – aceasta necondiționată declarație de dragoste pentru cafea este parte din libretul uneia dintre cele mai populare compoziții ale lui Johann Sebastian Bach – Cantata cafelei (Kaffe Cantata, BWV211), din 1732.

 

 

Istoria culturii cafelei în Germania e veche și nu lipsită de aventură. Inițial, cafeaua a fost privită cu suspiciune și mulți s-au opus consumului – inclusiv Frederic cel Mare, regele Prusiei care, în 1773, declara indignat: „Toată lumea bea cafea. Dacă se poate, împiedicați acest lucru! Supușii mei trebuie să bea bere… Regele nu crede că soldații care beau cafea pot fi de încredere să reziste la greu și să înfrângă dușmanul în cazul vreunui nou război!”.

În ciuda opoziției la cel mai înalt nivel, luciditatea a avut câștig de cauză, iar din secolul al XVIII-lea în toate marile orașe germane s-au deschis cafenele, atrăgând numeroși clienți de seamă între care Bach, Goethe și Beethoven (acesta din urmă, spune legenda, număra exact 60 de boabe de cafea pe care le râșnea pentru o ceașcă). Marele Bach organiza chiar serate muzicale în cafeneaua Zimmermann din Leipzig.

Tot de Germania se leagă și cel mai cunoscut mod în care se bea cafea acasă în zilele noastre: filtrul de cafea de hârtie – și metoda de filtrare a zațului – au fost inventate în 1908 de o gospodină din Dresda, Melitta Bentz.

Germanilor le place, în general, cafeaua tare, făcută din boabe proaspăt măcinate, servită cu un pahar de brandy sau cu un pic de frișcă – dar să vorbim un pic despre…

Cum își beau nemții cafeaua?

  1. O rețetă preferată e să amesteci în părți egale cafea și ciocolată caldă, cu o linguriță de zahăr, lapte cald sau frișcă.
  2. O alta – un shot de cherry brandy – sau de sirop simplu de cireșe – peste o cafea tare, cu o linguriță de zahăr și cu frișcă.
  3. Eiskaffee – cafeaua lor preferată vara – se face astfel: torni, într-o cupă, o cafea tare și rece peste două porții de înghețată de vanilie, ornezi cu frișcă peste care pui un vârf de cacao pudră sau fulgi de ciocolată și o wafer olandeză dulce.

Nu putem încheia această scurtă listă fără una dintre cele mai cunoscute cafele germane – Pharisaer, adică „Fariseul”. Legenda spune că un țăran din nordul Germaniei a încercat să ascundă faptul că bea alcool la botezul fiului său, fapt interzis de pastorul care oficia ceremonia – așa că a adăugat cafea și frișcă peste rom, încercând să ascundă mirosul specific. Pastorul însă a simțit alcoolul și i-a numit pe părinții bebelușului „farisei”, adică ipocriți.

4. Pharisaer se face așa: într-o ceașcă torni un shot de rom, acoperi cu cafea și zahăr, iar la final frișcă. Nu amesteca!

 

Citește și despre 3 feluri aparte în care beau italienii espresso!

 

retete espresso

Trei feluri în care italienii se bucură de un espresso bun

Evident că tot inventatorii cafelei espresso au inventat și alte feluri în care să se bucure de cealaltă băutură națională pe care-o au (în afară de vin, desigur). Nu că nu știu să se bucure de un espresso pur și simplu, dar cum e cald și cum iubesc lucrurile cu stil, și-au zis „păi de ce să-l beau simplu, dacă pot să-l beau complicat?”

Noi vă recomandăm să vă jucați cu espresso-ul făcut acasă. Dacă mergeți în oraș, lăsați un barista să facă treaba 🙂

 

retete espresso

 

ESPRESSO FRIZZANTE

Pe scurt, espresso cu apă carbo. Italienii sunt de aproape două sute de ani îndrăgostiți de apa cu bule – la fel ca francezii, de altfel. Pentru un espresso frizzante pui gheață sfărâmată într-un pahar, pe care aproape că-l umplu cu apă carbonatată, iar la final verși peste cei 30 ml de espresso și o felie de lămâie.

 

ESPRESSO MOCHA FRAPPE

Când vezi undeva „mocha” la o rețetă de cafea, te gândești la cacao și lapte – și așa și e. Italienii beau toată vara acest cocktail. Un espresso mocha frappé se face așa: amesteci o linguriță cu vârf de pudră de cacao într-o ceașcă cu espresso. Adaugi cam 100 ml lapte rece și cuburi de gheață cât să umpli un pahar. Pui tot conținutul într-un blender și amesteci totul până la omogenizare. Servești espresso mocha frappe dintr-un pahar pe care l-ai ținut la congelator.

 

ESPRESSO AFFOGATO

Zis și „espresso înecat” – dar mai puțin subtil, e espresso cu înghețată și alcool J

Se face așa – iei două cupe din înghețata ta preferată (italienii prepară băutura cu înghețată de vanilie) și le pui într-un pahar înalt. Verși un espresso mai mare sau chiar două deasupra. La final, completezi cu un brandy sau un coniac bun.

cafea indiana kafune

Cafea indiană

Istoria culturii de cafea în India începe, desigur, cu o semilegendă. Un pelerin musulman, Baba Budan, a furat șapte boabe „magice” de cafea din Yemen (unde culturile erau strict păzite), ascunzându-le în căptușeala hainelor sale, cândva pe la jumătatea secolului al 16-lea.

În India, cafeaua este cultivată în zone umbroase – ce e mai interesant, însă, e că plantațiile de cafea sunt învecinate cu culturi dintr-o multitudine de condimente – piper, cardamon, vanilie sau anason – ori de pomi fructiferi – bananier, portocali, mango etc. – și ajung să împrumute din aromele acestora.

Nu e de mirare, așadar, că o cafea indiană presupune și adaos de mirodenii 🙂

 

Cum să-ți faci, așadar, cafea indiană:

  1. Macină bine cafeaua boabe, sau alege un sortiment deja măcinat. Pune o lingură de cafea și zahăr (după preferințe, se poate și fără) într-o ceașcă și adaugă o jumătate de lingură de apă caldă. Amestecă (exact cum fac unii cu cafeaua solubilă) până când cafeaua devine o cremă vâscoasă.
  2. Fierbe separat o ceașcă de lapte cu o jumătate de linguriță de cardamon, apoi toarnă laptele peste cafeaua frecată.
  3. Adaugă câte o jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt măcinat și de scorțișoară, amestecă și servește-o pe loc.

 

Mochaccino Kafune

Mochaccino

În era descoperirilor, când europenii aduceau băuturi exotice, fructe și condimente din coloniile cucerite, a venit, în secolul al XVI-lea, un import special. Misterioasa cacao, băutura preferată a aztecilor, a devenit peste noapte extrem de populară în Europa. Conchistadorii spanioli au fost serviți cu această băutură de către regalitatea atzecă și și-au dat seama că au descoperit ceva deosebit. În Europa a venit ca un adaos la zahăr (mulțumită regelui Spaniei Carol Quintul, care iubea gustul) și, ulterior, în procesul de modificare a acizilor, îndepărtare a grăsimilor și de separare a untul de cacao. După, desigur, au apărut ciocolata și un vast număr de alte produse și deserturi.

Ca băutură, cacaoa era preferată, în Europa, caldă și foarte concentrată. Apărând cu aproape 50 de ani înaintea cafelei pe continent, utilizările sale au fost explorate în profunzime. Să menționăm în context că, destul de des, cacaoa caldă era băutura aleasă pentru a fi servită cu otrava în asasinate celebre din Europa barocă.

Să revenim însă la băuturile noastre preferate..

Mochaccino combină în părți egale espresso, spumă de lapte și spumă din lapte cu ciocolată. Poți folosi sirop de ciocolată cu lapte rece – sau puteți amesteca 2-3 lingurițe de pudră de cacao cu zahăr (după gust) într-un vas cu lapte rece.

Într-un pahar, pune spuma din lapte de ciocolată peste espresso.

Băutura Mocha nu ar trebui confundată cu cafeaua din Yemen, numită după portul Mocca. Unii spun că Mocha are un gust de ciocolată aparte și, poate de aceea băutura se numește Mochaccino.

Fun fact – Voltaire, un pasionat de cafea care, potrivit relatărilor, bea între 50 și 70 de cafele pe zi, amesteca de plăcere cafeaua și ciocolata pentru a-și menține ,,spiritul nemuritor”.

reteta cafea suedeză

Rețetă de cafea tradițională suedeză

Legenda spune că, în secolul XVIII, regele suedez Gustav al lll-lea nu se putea hotărî ce ce e mai puțin nociv între ceai și cafea. Asta până când a decis să testeze și a ordonat ca sentința la moarte pentru doi gemeni acuzați de ucidere să fie schimbată cu închisoarea pe viață – cu condiția ca unul din ei să bea trei boluri de ceai pe zi, iar celălalt, trei boluri de cafea. În timp ce aștepta rezultatul experimentului, regele a fost asasinat la un bal mascat la vârsta 45 de ani. Cei doi doctori care au foști aleși să îi examineze pe condamnaților au murit, și ei, înaintea gemenilor. În cele din urmă, primul dintre gemeni care a murit a fost cel ce a băut ceai – iar asta, la 83 de ani.

Deși a ajuns în Suedia relativ târziu (sfârșitul secolului al XVll-lea), și în ciuda a numeroase interdicții, edicte, taxe și confiscări, cafeaua a avut un mare succes. Suedezii sunt și azi printre cei mai mari consumatori de cafea din lume. În toată Scandinavia, de altfel, cafeaua, a devenit practic băutură națională. Este deseori consumată cu lapte sau frișcă, ori simplă, neagră, cu un pahar de coniac sau lichioruri amare alături.

Iată o rețetă de cafea tradițională suedeză servită la micul dejun:

  1. Pune la fiert apă, măsoar-o în căni sau cești.
  2. Într-un vas, pune o lingură (sau linguriță) de cafea macinată pentru fiecare cană/ceașcă de apă pusă la fiert.
  3. Pune peste cafea o jumătate de albuș de ou (pentru o ceașcă) sau un albuș întreg (pentri o cană). Amestecă bine cafeaua și albușurile și varsă totul în oala de apă clocotită. Redu temperatura și lasă la fiert la foc mic 2-3 minute, apoi oprește focul. Pune puțină apă rece pentru a trimite zațul la fundul oalei și toarnă cu grijă cafeaua în căni sau cești.
  4. Albușul îi va oferi cafelei un gust plăcut și un aspect limpede.
  5. Se poate adăuga zahăr sau frișcă ori lapte, după gust.
Bicerin - cafea cu ciocolata

BICERIN – Cafeaua lui Nietzsche și-a lui Dumas

Evident că nu poate fi decât o rețetă super-supremă dacă presupune cafea, lapte și ciocolată. Un fel de Uber-Kafé, ca să-l parafrazăm pe filosoful german Friedrich Nietzsche – a cărui băutură preferată era, de altfel.

Cafeaua Bicerin (care e și numele unui tip de pahar) este originară din Torino, de la poalele italiene ale Alpilor și are aproape trei secole de existență. Originile băuturii au fost trasate până la Bavareisa, o băutură populară în secolul al 18-lea – inspirată, desigur, de tradiția bavareză de a combina cafeaua și ciocolata în băuturi calde.

 

Bicerin - cafea cu ciocolata

Așadar, cum prepari un Bicerin ca la Torino:

Într-o tigaie mică încălzește la foc mic o cană de lapte în care ai vărsat o jumătate de ceașcă de ciocolată neagră fărîmițată sau fulgi.

Amestecă în permanență pînă se apropie de punctul de fierbere.

Într-un pahar varsă o doză de espresso sau 40ml de cafea neagră tare.

Peste cafea, toarnă foarte ușor, folosindu-te de fundul unei lingurițe, o cantitate egală din laptele încălzit cu ciocolată. Se poate și invers, adică să torni mai întâi ciocolata caldă și apoi cafeaua – chestiune de gust.

Peste cele două, la fel de delicat, pune o cantitate egală de frișcă.

La final, presară deasupra fulgi de ciocolată.

 

Ecco-là!

O cafea pe cât de celebră, pe atât de ușor de preparat

beneficiile consumului de cafea

Care sunt beneficiile consumului de cafea?

Câți băutori de cafea există pe lumea asta, tot atâtea motive există să iubești cafeaua. Fiecare băutor de cafea o „știe pe a lui”, fiecare o preferă într-un fel anume, iar cafeaua este parte integrantă din țesutul social și cultural al umanității. La fel de adevărat însă că dragostea pentru cafea „vine la pachet” – spre norocul celor care o iubesc – cu nu puține avantaje pentru sănătate. Dar care sunt beneficiile consumului de cafea? Ți le prezentăm succint mai jos ca să găsești motive suplimentare să te bucuri de cafeaua ta preferată!

 

Cafeaua conține mai multe substanțe nutritive

Cea mai iubită băutură energizantă a umanității poate – și trebuie – privită, în primul rând, ca aliment. Asta deoarece în bobul de cafea găsim nutrienți (vitamine, minerale și antioxidanți) de care avem nevoie zilnic pentru a ne menține organismul sănătos. Câteva dintre acestea, într-o singură ceașcă de cafea espresso:

  • Vitaminele B1 (tiamină) și B3 (niacină) – 2% din DZR (Doza Zilnică recomandată);
  • Vitamina B2 (riboflavină) – 11% DZR
  • Vitamina B5 (acid panthotenic) – 6% DZR
  • Potasiu și mangan (3% DZR)
  • Cafeaua conține mai mulți antioxidanți decât numeroase fructe și legume (în special acizi hidrocinamici și polifenoli)

 

Consumul de cafea sporește nivelul de energie din organism

Eh, secretul ăsta e cunoscut de oricine nu se simte gata pentru o nouă zi până nu a băut prima cafea;) Totuși, cum poate cafeaua să facă asta?

Secretul este chiar cafeina, stimulentul conținut de cafea care, odată ajuns în sânge și de acolo la creier, neutralizează o substanță neurotransmițătoare cu funcție inhibitoare din creier, numită adenozină. Blocarea adenozinei „deschide” robinetul pentru alți neurotransmițători, precum dopamina și noreprinefrina. Aceasta face ca funcțiile cognitive ale creierului – memoria, vigilența, timpii de reacție la impulsuri etc. – să se îmbunătățească semnificativ.

 

Cafeaua contribuie la arderea grăsimilor din organism

Nu mult – nu vom slăbi doar bând cafea – dar nici insignifiant. Cafeaua arde grăsimi în sensul în care, fiind un accelerator de metabolism, ajută organismul să facă asta mai repede. Iar „mai repede” poate însemna și cu până la 29% la un adult normal. La persoanele supraponderale, cafeaua accelerează ritmul metabolic cu până la 10%.

 

Cafeaua reduce riscul de dezvoltare a bolilor neurodegenerative ca Alzheimer sau Parkinson

…și demența senilă. Adică printre cele mai dezolante boli care ne pot afecta la bătrânețe! Oamenii de știință spun că avem cu până la 60% mai multe șanse să NU ne îmbolnăvim de astfel de boli degenerative, dacă menținem cafeaua în dieta noastră cotidiană. Explicația – cofeina inhibă producția, în organism, a unei proteine numite beta-amiloid, care în timp se acumulează în jurul celulelor creierului.

 

Cafeaua îmbunătățește performanțele fizice

Ei bine, da – beneficiile consumului de cafea se intalnesc și în sfera performanțelor fizice. Meritul aparține tot stimulentului-vedetă, cafeina. Stimulând sistemul nervos, cafeina îl determină pe acesta să consume mai mult „combustibil” – adică îi spune creierului să ardă mai multă grăsime din organism. În plus, cafeina stimulează și producția de adrenalină în sânge – știți, hormonul acela care pregătește corpul nostru pentru efort fizic și nervos susținut. Nu mai e un secret că, înainte de a a te antrena, este bine să bei o ceașcă de espresso, de pildă.

 

Cafeaua ne ajută să ne păzim și de ciroza ficatului

Riscul de a dezvolta o ciroză a ficatului scade cu până la 80 la sută dacă bem cafea zilnic. Motivul – cafeina ajută ficatul să-și regleze mai bine funcțiile, singur. Un fel de „unguent” pentru ficat. Nu recomandăm consumul exagerat nici de cafea, nici (mai ales!) de alcool – e bine însă de știut că riscul persoanelor consumatoare de alcool de a dezvolta o ciroză scade cu până la 20% dacă acestea consumă zilnic și cafea.

 

Cafeluța zilnică ne ajută să luptăm cu migrenele și cu durerile musculare

…iar asta mai ales dacă avem o viață activă la birou. Ați constatat probabil nu o dată că o pauză de cafea face mai bine decât o pastilă împotriva migrenelor. Explicația stă tot la efectul de bază – stimularea creierului să producă mai multă dopamină și serotonină, fapt care, la rândul lui, fac creierul să reacționeze mai eficient la factori de stres ca durerile.

 

În loc de încheiere

Beți cafea. De care vă place, cum vă place. Dar beți cafea ca să vă păziți trupul de multe riscuri, să-l ajutați să reducă alte riscuri, să vă ajutați pe voi în viața de fiecare zi – și, deloc mai puțin important, ca să vă bucurați de unul dintre cele mai plăcute gusturi de pe planetă!

Cafeaua în pericol de dispariție

Cafeaua este în pericol de dispariție?

Aproximativ una din cinci plante de cafea este în pericol de dispariție, iar cifra este una “extrem de ridicată”. În același timp, puțin cunoscută este importanța speciilor sălbatice. “Dacă nu ar fi existat speciile sălbatice de cafea, astăzi nu s-ar mai bea atât de multă cafea în lume”, a spus dr. Aaron Davis de la Grădinile Botanice Regale, Kew. “Dacă consultați istoria cultivării cafelei, veți descoperi că am folosit specii sălbatice pentru a face recolta de cafea durabilă”.

Pericol de dispariție?

Cercetările publicate în revista Science Advances au constatat că măsurile de conservare au fost “inadecvate” pentru speciile sălbatice, inclusiv cele considerate “critice” pentru producția de cafea la nivel mondial pe termen lung. Studiul a constatat că 75 de specii sălbatice de cafea sunt amenințate cu dispariția, 35 nu sunt în pericol, iar despre restul de 14 nu se știu suficient date pentru a fi trasă o concluzie în acest sens. Mai mult, s-a constatat că 28% din speciile sălbatice de cafea cresc în afara ariilor protejate și doar aproximativ jumătate sunt păstrate în băncile de semințe.

Un al doilea studiu, apărut în Global Change Biology, a constatat că specia sălbatică Arabica poate fi clasificată ca fiind în pericol în clasamentul oficial (lista roșie a IUCN), atunci când proiecțiile privind schimbările climatice sunt luate în considerare. Populația sa naturală este probabil să scadă cu până la 50% sau mai mult până în 2088 doar din cauza schimbărilor climatice, potrivit studiului.

Specia sălbatică Arabica este folosită drept furnizor de semințe pentru culturile de cafea și, de asemenea, ca o recoltă în sine. Etiopia este casa cafelei Arabica, locul unde crește în mod natural în pădurile tropicale montane.

“Având în vedere importanța cafelei Arabica pentru Etiopia și pentru lume, trebuie să facem tot posibilul pentru a înțelege riscurile cu care specia se confruntă pentru a supraviețui în sălbăticie”, a spus dr. Tadesse Woldemariam Gole, membru al Environment and Coffee Forest Forum din Addis Abeba.

Ce este cafeaua sălbatică și de ce avem nevoie de ea?

Mulți consumatori de cafea nu știu că folosim doar boabele de cafea din două specii – Coffea Arabica și Coffea robusta – în miile de amestecuri diferite de cafea aflate pe piață. De fapt, există 122 de specii de cafea pe lângă cele care cresc în mod natural în sălbăticie.

Multe dintre aceste specii sălbatice nu sunt destinate consumului, dar pot conține gene care pot fi folosite pentru a ajuta plantele de cafea să supraviețuiască în viitor, pe fondul schimbărilor climatice și al bolilor emergente care atacă arborii de cafea.

Pe termen lung, va trebui să apelăm la speciile sălbatice pentru a proteja viitorul culturii de cafea din lume, spun cercetătorii.

“Vom apela la aceste resurse sălbatice de câte ori va fi nevoie”, a spus dr. Davis.

Cum se situează cafeaua în comparație cu alte plante în ceea ce privește riscul dispariției?

La nivel global, aproximativ una din cinci fabrici este amenințată de dispariție, în comparație cu riscul cunoscut de 60% dintre speciile de cafea în această direcție. Ca o comparație, aproximativ jumătate din ceaiul sălbatic și speciile de mango sunt amenințate cu dispariția, 6% de alune și 9% din fistic.

Unde este găsită cafeaua sălbatică?

Marea majoritate a cafelei sălbatice crește în pădurile îndepărtate din Africa și pe insula Madagascar. Dincolo de Africa, cafeaua sălbatică se găsește și în alte zone tropicale, printre care se numără părți din India, Sri Lanka și Australia.

Ce tipuri de cafea bem?

Comerțul global cu cafea se bazează pe două specii – Arabica (Coffea arabica) și Robusta (Coffea canephora). O a treia specie – Liberica (Coffea liberica) este cultivată în întreaga lume, dar este rar utilizată pentru băut.

Care sunt rudele sălbatice ale recoltelor?

Rudele sălbatice sunt plante sălbatice care sunt legate genetic de recoltele cultivate.

Ele continuă să evolueze în sălbăticie și pot fi încrucișate cu culturi domesticite.

Acestea au fost utilizate pentru a îmbunătăți randamentele și calitatea nutrițională a culturilor încă de la începuturile agriculturii.

Ce așteptări au oamenii de știință?

Aceștia susțin că trebuie să înțelegem riscurile cultivării cafelei și trebuie să ne asigurăm că avem la îndemână resursele necesare pentru a depăși amenințările.

Copacii de cafea, asemenea multor plante tropicale au semințe care nu supraviețuiesc procesului de uscare prin congelare utilizat în băncile convenționale de semințe – 45% din speciile de cafea nu au fost „asigurate”în afara sălbăticiei.

Dr. Eimear Nic Lughadha de la Kew a spus că este prima dată când a fost efectuată o evaluare a listei roșii IUCN pentru a se identifica riscul de dispariție a cafelei din lume, iar cifra de 60% este “extrem de ridicată”.

“Speram că aceste noi date vor scoate în evidență speciile care trebuie prioritizate pentru durabilitatea sectorului producției de cafea, astfel încât să se poata lua măsurile adecvate pentru a proteja speciile”, a spus ea.

 

(sursa: BBC; sursa foto: Pixabay)

Cum te bucuri de cafeaua ta

Și când și cum și cât să te bucuri de cafeaua ta

…sau, cum ar spune editorii Vice, „știința a testat asta pentru tine ca să nu trebuiască s-o faci tu”.

 

Fiecare e cu ritualurile lui, când vine vorba de cafea. Știm deja ce cafea ne place, cum și când ne place s-o bem, din ce tip de vas, în ce context ș.a.m.d.. În plus, cei mai mulți dintre noi apreciază o zi plină, activă, încununată noaptea de un somn pe măsura activităților diurne.

Ei bine, indiferent de raportul fiecăruia dintre  noi cu cafeaua, e important să știm să gestionăm consumul de cafea de-a lungul zilei – asta, desigur, dacă ne pasă cum dormim și cum echilibrăm necesarul zilnic de cafea cu cel de somn.

De preferat, doar în prima parte a zilei

Ideal, mai ales dacă preferi cafelele tari, ultima cafea de  peste zi este bine să fie băută în pauza de după masa de prânz – adică pe la ora două, și nu mai târziu de ora 4. Dacă vrei, totuși, o cafea și mai târziu și vrei și să dormi bine la noapte, alege o Arabica slabă sau, cel mai sigur, o decafeinată.

 

Cam patru cafele pe zi e suficient

Cele mai multe studii afirmă că adulții ar trebui să nu consume mai mult de 400mg de cafeină pe zi – asta însemnând cam cinci cești de espresso sau patru căni de cafea la filtru. Primul efect negativ al excesului de cafeină – devenim anxioși și ne enervăm prea ușor. Nu vrem să ni se-ntâmple asta, nu…? J

 

Mai mult dimineața, mai puțin mai încolo

Cei mai mulți dintre noi își iau doza de cafeină dimineața, iar pentru restul zilei cafelele sunt mai mici sau mai puține – și așa și trebuie. Ca să ne băgăm seara în pat fără cafeină la bord, cel mai bine e să bem cafeaua aia mare la prima oră, iar până la prânz să completăm cu o cafea-două la o conversație, într-o pauză sau să tragem de o cafea mai mare cât lucrăm la birou.

 

Ceașcă, mai degrabă decât cană

În general, când ne facem o cafea, umplem cana sau ceașca până sus, ca să ne spunem nouă înșine că „bem o cafea”. Pentru un dozaj corect de cafeină în organism, e de preferat ca pe timpul zilei să preferați ceștile de cafea cănilor. Cu un espresso, de pildă, ne bucurăm tot „de o cafea”, dar cafeaua va fi mai mică, iar cantitatea de cafeină dintr-un espresso e, și ea, mai mică.

CU ESPRESSU’ – Revista presei, 19 noiembrie 2018

Într-un prezent adeseori prea cenușiu, în care memoria scurtă nu ne învață prea mult despre trecut iar cețuri de angoasă ne obturează perspectiva în viitor, ce ne rămâne e să rămânem concentrați pe prezent, care e mai real, adesea, ca realitatea. Și să râdem de el. Poftim realitate!

Premiul Darwin la terorism…

…se va acorda, cel mai probabil, anul acesta unui sirian care a încercat să-și dea foc într-un tren de mare viteză din Franța stropindu-se cu vin rosé. CU VIN! Individul a așteptat ca TGV-ul (Train de Grande Vitesse, a nu se compara cu trenurile noastre) să se apropie de gara din Lyon, a pus pe smartphone un video de propagandă al organizației Stat Islamic, s-a stropit cu vin și a încercat să-și dea foc, potrivit publicației locale Le Progrès. Nu putem să nu ne gândim că teroristul ratat, dacă avea o minimă cultură a alcoolului și ar fi folosit tequila, coniac, whisky sau absint, nu mai făcea o știre amuzantă pe care să o citiți aici.

 

Mireasa 3D

Aproape că ne-am obișnuit ca din Japonia să vină cele mai bizare știri – uite încă una. Un administrator de școală de 35 de ani s-a căsătorit cu – atenție – holograma unei vedete animate, star pop în realitatea virtuală – personajul Hatsune Miku, de 16 ani. Opoziția familiei nu l-a împiedicat pe mire să-și ducă visul conjugal până la capăt și, mai mult, să organizeze o ceremonie nupțială la care a venit cu o păpușă reprezentând-o, desigur, pe Hatsune Miku, ceremonie care a costat „doar” aproape 18 mii de dolari.

 

Când te bântuie soțul

Că tot vorbim de nunți bizare, una și mai și e pe cale să se întâmple. O britanică de 30 de ani din Bristol, care susține de peste un an că este vizitată de fantome care fac sex cu ea, a anunțat că a început o relație cu una dintre aceste fantome. „Vreau să ne căsătorim și să fondăm o familie”, declară ea presei, care ține să pună, totuși, povestea într-un context mai logic. Atracția sexuală pentru prezențe imateriale se numește spectrofilie, iar miturile și legendele centrare pe dragostea dintre oameni și fantome sunt prezente în mai numeroase culturi de pe glob. Nu putem să nu ne gândim că dacă Luceafărul avea succes din prima cu Cătălina, deznodământul capodoperei lui Eminescu ar fi fost mai fericitJ

 

Autobuz cu 8 picioare

Hazul de necaz capătă o nouă dimensiune în Rusia – știți, țara în care autoritățile nu văd cu ochi buni protestele publice. În Vladivostok, poliția rutieră a tras pe dreapta un „autobuz” care circula fără plăcuțe de înmatriculare. De fapt, „autobuz” însemna patru persoane ascunse sub un autobuz de carton, care încercau să traverseze un pod nou din oraș pe care doar mașinile au voie să circule. Localnicii protestau astfel față de interdicția cu pricina. Imaginile vorbesc singure:)