Cafeaua din întreaga lume se află în pericol de extincție, susțin experții

Mai mult de 100 de tipuri de arbori de cafea cresc în mod natural în păduri, inclusiv două folosite pentru cafeaua pe care o bem în fiecare zi.

Oamenii de știință spun că cifra este “îngrijorătoare”, deoarece cafeaua sălbatică este esențială pentru susținerea culturii globale de cafea.

Aproximativ una din cinci plante existente este amenințată cu dispariția, iar cifra de 60% este una “extrem de ridicată”.

“Dacă nu ar fi existat speciile sălbatice de cafea, astăzi nu s-ar mai bea atât de multă cafea în lume”, a spus dr. Aaron Davis de la Grădinile Botanice Regale, Kew.

“Dacă consultați istoria cultivării cafelei, veți descoperi că am folosit specii sălbatice pentru a face recolta de cafea durabilă”.

Cercetările publicate în revista Science Advances au constatat că măsurile de conservare au fost “inadecvate” pentru speciile sălbatice, inclusiv cele considerate “critice” pentru producția de cafea la nivel mondial pe termen lung.

Studiul a constatat că 75 de specii sălbatice de cafea sunt amenințate cu dispariția, 35 nu sunt în pericol, iar despre restul de 14 nu se știu suficient date pentru a fi trasă o concluzie în acest sens.

Mai mult, s-a constatat că 28% din speciile sălbatice de cafea cresc în afara ariilor protejate și doar aproximativ jumătate sunt păstrate în băncile de semințe.

Un al doilea studiu, apărut în Global Change Biology, a constatat că specia sălbatică Arabica poate fi clasificată ca fiind în pericol în clasamentul oficial (lista roșie a IUCN), atunci când proiecțiile privind schimbările climatice sunt luate în considerare.

Populația sa naturală este probabil să scadă cu până la 50% sau mai mult până în 2088 doar din cauza schimbărilor climatice, potrivit studiului.

Specia sălbatică Arabica este folosită drept furnizor de semințe pentru culturile de cafea și, de asemenea, ca o recoltă în sine.

Etiopia este casa cafelei Arabica, locul unde crește în mod natural în pădurile tropicale montane.

“Având în vedere importanța cafelei Arabica pentru Etiopia și pentru lume, trebuie să facem tot posibilul pentru a înțelege riscurile cu care specia se confruntă pentru a supraviețui în sălbăticie”, a spus dr. Tadesse Woldemariam Gole, membru al Environment and Coffee Forest Forum din Addis Abeba.

Ce este cafeaua sălbatică și de ce avem nevoie de ea?

Mulți consumatori de cafea nu știu că folosim doar boabele de cafea din două specii – Coffea Arabica și Coffea robusta – în miile de amestecuri diferite de cafea aflate pe piață.

De fapt, există 122 de specii de cafea pe lângă cele care cresc în mod natural în sălbăticie.

Multe dintre aceste specii sălbatice nu sunt destinate consumului, dar pot conține gene care pot fi folosite pentru a ajuta plantele de cafea să supraviețuiască în viitor, pe fondul schimbărilor climatice și al bolilor emergente care atacă arborii de cafea.

Pe termen lung, va trebui să apelăm la speciile sălbatice pentru a proteja viitorul culturii de cafea din lume, spun cercetătorii.

“Vom apela la aceste resurse sălbatice de câte ori va fi nevoie”, a spus dr. Davis.

Cum se situează cafeaua în comparație cu alte plante în ceea ce privește riscul dispariției?

La nivel global, aproximativ una din cinci fabrici este amenințată de dispariție, în comparație cu riscul cunoscut de 60% dintre speciile de cafea în această direcție.

Ca o comparație, aproximativ jumătate din ceaiul sălbatic și speciile de mango sunt amenințate cu dispariția, 6% de alune și 9% din fistic.

Unde este găsită cafeaua sălbatică?

Marea majoritate a cafelei sălbatice crește în pădurile îndepărtate din Africa și pe insula Madagascar. Dincolo de Africa, cafeaua sălbatică se găsește și în alte zone tropicale, printre care se numără părți din India, Sri Lanka și Australia.

Ce tipuri de cafea bem?
Comerțul global cu cafea se bazează pe două specii – Arabica (Coffea arabica) și Robusta (Coffea canephora).

O a treia specie – Liberica (Coffea liberica) este cultivată în întreaga lume, dar este rar utilizată pentru băut.

Care sunt rudele sălbatice ale recoltelor?

Rudele sălbatice sunt plante sălbatice care sunt legate genetic de recoltele cultivate.

Ele continuă să evolueze în sălbăticie și pot fi încrucișate cu culturi domesticite.

Acestea au fost utilizate pentru a îmbunătăți randamentele și calitatea nutrițională a culturilor încă de la începuturile agriculturii.

Ce așteptări au oamenii de știință?

Aceștia susțin că trebuie să înțelegem riscurile cultivării cafelei și trebuie să ne asigurăm că avem la îndemână resursele necesare pentru a depăși amenințările.

Copacii de cafea, asemenea multor plante tropicale au semințe care nu supraviețuiesc procesului de uscare prin congelare utilizat în băncile convenționale de semințe – 45% din speciile de cafea nu au fost „asigurate”în afara sălbăticiei.

Dr. Eimear Nic Lughadha de la Kew a spus că este prima dată când a fost efectuată o evaluare a listei roșii IUCN pentru a se identifica riscul de dispariție a cafelei din lume, iar cifra de 60% este “extrem de ridicată”.

“Speram că aceste noi date vor scoate în evidență speciile care trebuie prioritizate pentru durabilitatea sectorului producției de cafea, astfel încât să se poata lua măsurile adecvate pentru a proteja speciile”, a spus ea.

 

(sursa: BBC; sursa foto: Pixabay)

Și când și cum și cât să te bucuri de cafeaua ta

…sau, cum ar spune editorii Vice, „știința a testat asta pentru tine ca să nu trebuiască s-o faci tu”.

 

Fiecare e cu ritualurile lui, când vine vorba de cafea. Știm deja ce cafea ne place, cum și când ne place s-o bem, din ce tip de vas, în ce context ș.a.m.d.. În plus, cei mai mulți dintre noi apreciază o zi plină, activă, încununată noaptea de un somn pe măsura activităților diurne.

Ei bine, indiferent de raportul fiecăruia dintre  noi cu cafeaua, e important să știm să gestionăm consumul de cafea de-a lungul zilei – asta, desigur, dacă ne pasă cum dormim și cum echilibrăm necesarul zilnic de cafea cu cel de somn.

De preferat, doar în prima parte a zilei

Ideal, mai ales dacă preferi cafelele tari, ultima cafea de  peste zi este bine să fie băută în pauza de după masa de prânz – adică pe la ora două, și nu mai târziu de ora 4. Dacă vrei, totuși, o cafea și mai târziu și vrei și să dormi bine la noapte, alege o Arabica slabă sau, cel mai sigur, o decafeinată.

 

Cam patru cafele pe zi e suficient

Cele mai multe studii afirmă că adulții ar trebui să nu consume mai mult de 400mg de cafeină pe zi – asta însemnând cam cinci cești de espresso sau patru căni de cafea  la filtru. Primul efect negativ al excesului de cafeină – devenim anxioși și ne enervăm prea ușor. Nu vrem să ni se-ntâmple asta, nu…? J

 

Mai mult dimineața, mai puțin mai încolo

Cei mai mulți dintre noi își iau doza de cafeină dimineața, iar pentru restul zilei cafelele sunt mai mici sau mai puține – și așa și trebuie. Ca să ne băgăm seara în pat fără cafeină la bord, cel mai bine e să bem cafeaua aia mare la prima oră, iar până la prânz să completăm cu o cafea-două la o conversație, într-o pauză sau să tragem de o cafea mai mare cât lucrăm la birou.

 

Ceașcă, mai degrabă decât cană

În general, când ne facem o cafea, umplem cana sau ceașca până sus, ca să ne spunem nouă înșine că „bem o cafea”. Pentru un dozaj corect de cafeină în organism, e de preferat ca pe timpul zilei să preferați ceștile de cafea cănilor. Cu un espresso, de pildă, ne bucurăm tot „de o cafea”, dar cafeaua va fi mai mică, iar cantitatea de cafeină dintr-un espresso e, și ea, mai mică.

CU ESPRESSU’ – Revista presei, 19 noiembrie 2018

Într-un prezent adeseori prea cenușiu, în care memoria scurtă nu ne învață prea mult despre trecut iar cețuri de angoasă ne obturează perspectiva în viitor, ce ne rămâne e să rămânem concentrați pe prezent, care e mai real, adesea, ca realitatea. Și să râdem de el. Poftim realitate!

Premiul Darwin la terorism…

…se va acorda, cel mai probabil, anul acesta unui sirian care a încercat să-și dea foc într-un tren de mare viteză din Franța stropindu-se cu vin rosé. CU VIN! Individul a așteptat ca TGV-ul (Train de Grande Vitesse, a nu se compara cu trenurile noastre) să se apropie de gara din Lyon, a pus pe smartphone un video de propagandă al organizației Stat Islamic, s-a stropit cu vin și a încercat să-și dea foc, potrivit publicației locale Le Progrès. Nu putem să nu ne gândim că teroristul ratat, dacă avea o minimă cultură a alcoolului și ar fi folosit tequila, coniac, whisky sau absint, nu mai făcea o știre amuzantă pe care să o citiți aici.

 

Mireasa 3D

Aproape că ne-am obișnuit ca din Japonia să vină cele mai bizare știri – uite încă una. Un administrator de școală de 35 de ani s-a căsătorit cu – atenție – holograma unei vedete animate, star pop în realitatea virtuală – personajul Hatsune Miku, de 16 ani. Opoziția familiei nu l-a împiedicat pe mire să-și ducă visul conjugal până la capăt și, mai mult, să organizeze o ceremonie nupțială la care a venit cu o păpușă reprezentând-o, desigur, pe Hatsune Miku, ceremonie care a costat „doar” aproape 18 mii de dolari.

 

Când te bântuie soțul

Că tot vorbim de nunți bizare, una și mai și e pe cale să se întâmple. O britanică de 30 de ani din Bristol, care susține de peste un an că este vizitată de fantome care fac sex cu ea, a anunțat că a început o relație cu una dintre aceste fantome. „Vreau să ne căsătorim și să fondăm o familie”, declară ea presei, care ține să pună, totuși, povestea într-un context mai logic. Atracția sexuală pentru prezențe imateriale se numește spectrofilie, iar miturile și legendele centrare pe dragostea dintre oameni și fantome sunt prezente în mai numeroase culturi de pe glob. Nu putem să nu ne gândim că dacă Luceafărul avea succes din prima cu Cătălina, deznodământul capodoperei lui Eminescu ar fi fost mai fericitJ

 

Autobuz cu 8 picioare

Hazul de necaz capătă o nouă dimensiune în Rusia – știți, țara în care autoritățile nu văd cu ochi buni protestele publice. În Vladivostok, poliția rutieră a tras pe dreapta un „autobuz” care circula fără plăcuțe de înmatriculare. De fapt, „autobuz” însemna patru persoane ascunse sub un autobuz de carton, care încercau să traverseze un pod nou din oraș pe care doar mașinile au voie să circule. Localnicii protestau astfel față de interdicția cu pricina. Imaginile vorbesc singure:)

 

 

 

CU ESPRESSU’ – Revista presei, 25 octombrie 2018

Drama refugiatului la budă

E ceva ce o majoritate a cititorilor noștri de sex masculin va înțelege. Statistic vorbind, potrivit unui studiu britanic, bărbatul modern petrece, în medie, 7 ore pe an închis în toaletă pentru a-și găsi liniștea. Principalele generatoare ale acestei nevoi? Cicălitul șefilor sau al partenerei de viață, fuga de munca mai grea, posibilitatea de a citi sau sta pe internet fără a fi deranjat sau, pur și simplu, adunatul gândurilor. Jumătate dintre cei chestionați afirmă că nu mai găsesc aproape deloc timp pentru ei înșiși și că retragerea la toaletă e ultimul refugiu pentru un pic de timp cu sine. Să fim sinceri, 7 ore pe an nici măcar nu e mult, dacă stai și de gândești la cât petrece, în medie, femeia în fața oglinzii „să se mai aranjeze un pic”.

Cel mai bun prieten al burgerului

Am exagera oricât am specula pe marginea originii cerșetoriei. Cert e că noi, oamenii, suntem departe de  a fi singura specie care practică cerșetoria inclusiv ca sport sau viciu.

Povestea vine din statul american Oklahoma, unde Princess, o cățea cu casă, cu stăpână grijulie și cu libertate de mișcare exploata fără scrupule compasiunea oamenilor. Mai precis, se așeza în fața unui restaurant McDonald’s local, luând postura unui câine vagabond și flămând, ca să primească hamburgeri de la clienți. Stăpâna s-a prins la un moment dat și a organizat un „flagrant”. Toată tărășenia, aici.

 

Comunist din tată-n spermatozoid

Patriotismul și devotamentul față de Partid se transmit genetic. Cum, nu știați ? V-o spune conducerea unei bănci de spermă din Beijing, care cere clienților donatori să-și iubească patria socialistă, să fie loiali Partidului Comunist Chinez și să posede și alte „calități politice favorabile”. Anunțul băncii, postat pe o rețea socială, a fost șters după ce a devenit ciuca bătăilor pe interneții chinezești.

 

Cei mai proști tâlhari din lume?

Cel mai probabil da, dacă ne luăm după această poveste din orașul belgian Charleroi, unde patru indivizi mascați au vrut să jefuiască un magazin. Proprietarul le-a spus că e prea devreme pentru încasări și că, dacă vor să plece cu ceva, să revină seara, la închidere. Ceea ce infractorii au și făcut – și nu o dată, ci de două ori – timp suficient pentru patronul magazinului să înțeleagă cu cine are de a face și să cheme poliția pentru a-i aresta pe loc.

CU ESPRESSU’ – Revista presei FUN! – 17 octombrie

Google Stret View, acest „Trădați în dragoste” planetar

Această știre – un dublu ghinion, indiferent de unde privești – ne amintește străvechiul proverb care spune că „adevărul iese la suprafață ca untdelemnul”. Pe scurt, căutând să vadă cum arată o casă cu celebra aplicație Google, un bărbat din Peru a descoperit o poză veche de cinci ani cu soția sa, într-o impostază tandră cu un alt bărbat. Soția a recunoscut, bărbatul a intentat divorț. Nu poți să nu te întrebi dacă mai e vreun loc ascuns de ochii Interneților pe lumea asta – dacă nici în inima munților Anzi nu te mai poți pupa discret!

 

Cea mai torcătoare eroare de comunicare!

(sursa foto)

Mmm drăguță poza, nu…? ca infinite alte poze cu pisici drăguțe de pe Internet. Nu e însă orice poză cu pisici drăguțe, ci motivul unei mici crize de comunicare provocate de ambasada Statelor Unite în Australia. Potrivit presei britanice, această poză, însoțită de o invitație la o petrecere în pijamale a fost trimisă în numele Departamentului de Stat al SUA către un număr nespecificat – dar cu siguranță nu mic – de persoane și instituții. Ambasada americană din Canberra și-a cerut scuze pe un  ton glumeț, afirmând că poza a fost trimisă din greșeală de un proaspăt angajat, în timpul unui training. Probabil, oricum, că dacă diplomația ar comunica prin (poze cu) pisici, lumea ar fi una mai bună.

 

Reîncarnarea – tehnici botoșănene

Această știre este, de fapt, o dramă, dar nu poți să nu remarci umorul cât se poate de negru din spatele ei. Agenția Mediafax anunță că, pe fondul unei defecțiuni generale de peste trei zile a frigiderelor din Compartimentul Prosectură (adică morga) din Spitalul Județean Botoșani, personalul medical a fost nevoit să mute cadavrele depozitate la Maternitatea din oraș. Cum ar veni, după moarte, o nouă viață!

 

Hai noroc pentru simbolul păcii, hâc!

Rămânem ancorați în singura realitate care contează în era fake news – cea a animalelor simpatice – cu această știre venită din Noua Zeelelandă, unde un porumbel din rasa locală kereru tocmai a primit titlul de „pasărea anului 2018”. Motivul – se îmbată cu fructe fermentate și cade foarte des, de beat ce e.

Priviți!

Cea mai bună cafea: la cafenea sau acasă?

O multitudine de condiționări fizice și chimice contribuie la cea mai buna cafea. Află mai multe despre ele! 

 

crema espresso

Cafeaua este unică în rândul băuturilor artizanale prin faptul că prepararea acesteia joacă un rol semnificativ pentru calitatea sa în momentul consumului.

Oamenii cumpără bere la draft și vin sub formă de produse finite; singurele variabile controlate de cel care le servește sunt temperatura de servire, recipientul în care le servește și tehnica de turnare (aerisire, în cazul vinului).

De ce, așadar, cafeaua preparată de un barista la o cafenea are mereu un gust diferit – aproape întotdeauna mai bun – față de aceeași cafea preparată la domiciliu?

S-ar putea să fie și de la anii lui de pregătire, dar mai probabil este abilitatea lui de a valorifica principiile chimiei și fizicii. Variațiile de temperatură, chimia apei, distribuția dimensiunilor particulelor, raportul dintre apă și cafea, timpul și, nu mai puțin important, calitatea cafelei verzi joacă un rol crucial în producerea unei cești de cafea gustoasă. Talentul unui barista adevărat stă, așadar, în modul în care controlează aceste variabile care permit ceștii de cafea să fie reproductibilă.

portafiltru espresso

Cât de tare să fie cea mai buna cafea?

În afară de rolul psihologiei fiecăruia dintre noi și a mediului înconjurător – două motive pentru care o ceașcă de cafea preparată de un barista are un gust mai bun -, trebuie să luăm în considerare metoda de preparare în sine.

Oamenilor le plac, în general, băuturile care conțin compuși ai cafelei (acizi organici, esteri și heterocicluri, pentru a numi câteva) în concentrații de 1,2-1,5% (ca în cafeaua la filtru) și favorizăm și băuturile care conțin concentrații ale acelorași compuși de 8-10% (ca în espresso). Concentrațiile din afara acestor intervale sunt dificil de executat. Există un număr limitat de tehnologii care ating concentrații de la 8 la 10 la sută – iar dintre acestea, espresso este, de departe, cea mai cunoscută și utilizată.

Există însă multe modalități de a obține o băutură care conține cafea în concentrație de 1,2-1,5%. Infuzia simplă, cafeaua turcească, cea arăbească, aeropresa, presa franțuzească, sifonul – fiecare dintre aceste tehnici obține la final o cafea cu gust bun în jurul acestor concentrații. Aceste metode de preparare se bucură, de asemenea, de un avantaj față de prepararea prin metoda espresso: sunt mai ieftine. Toate aceste metode au ca rezultat aproximativ aceeași cantitate de cafea în ceașcă. Deci, de ce pot avea un gust atât de diferit?

 

Când cafeaua întâlnește apa

Există două tipuri de dispozitive de preparare a cafelei pentru metodele cu concentrație scăzută – cele care scufundă cafeaua în apă și cele care pun apa peste cafea.

Din punct de vedere fizic, diferența majoră este că temperatura particulelor de cafea este mai mare în cazul imersiunii depline. Cea mai lentă parte a extracției de cafea nu este rata la care compușii se dizolvă de pe suprafața particulelor. Mai degrabă, este viteza la care aroma de cafea se deplasează prin particula solidă la interfața apă-cafea, iar această viteză crește odată cu temperatura.

O temperatură mai mare a particulelor înseamnă că vor fi extrași mai mulți compuși gustoși prinși în particulele de cafea. Însă temperatura mai ridicată permite, de asemenea, dizolvarea mai multor compuși nedoriți în apă. Picurătoarele și alte sisteme de infuzare sunt mai complexe. Spre deosebire de metodele de imersiune completă în care timpul este controlat, timpii de preparare ai infuziilor depind de mărimea măcinișului de cafea, întrucât acesta controlează debitul.

cafea si apa

Raportul apă-cafea contează, de asemenea, pentru timpul de preparare. Măcinarea mai fină pentru a crește extracția schimbă în mod invariabil timpul de preparare, deoarece apa curge mai greu prin măcinișul mai fin. Se poate crește raportul apă-cafea utilizând mai puțină cafea, dar pe măsură ce masa de cafea este redusă, timpul de preparare scade. Optimizarea preparării cafelei la filtru este, prin urmare, multidimensională și mai dificilă decât metodele de imersare completă.

 

Alte variabile pe care poți încerca să le controlezi

Chiar dacă puteți să optimizați atât metoda cât și aparatul pentru prepararea cafelei pentru a imita cu precizie cafeaua preparată de un barista, tot e foarte posibil ca băutura preparată acasă să aibă un gust diferit față de cea din cafenea. Există trei coordonate care au un impact uriaș asupra calității cafelei: chimia apei folosite la preparare, distribuția dimensiunilor particulelor produse de râșnița de cafea și prospețimea cafelei.

Chimia apei: Cafeaua este o băutură acidă iar aciditatea apei cu care o preparați poate avea un efect important. Apa care conține niveluri scăzute de ioni de calciu și bicarbonat (HCO3) – adică apă moale – va duce la o ceașcă de cafea foarte acidă, uneori descrisă ca fiind acră. Apa care conține niveluri ridicate de HCO3 –  apa dură – va prepara o băutură cu gust foarte amar, deoarece bicarbonatul a neutralizat cea mai mare parte a acizilor aromatici din cafea.

În mod ideal, ne dorim să preparăm cafea cu o apă care să aibă concentrațiile chimice echilibrate. Dar e destul de posibil să nu cunoașteți concentrația de bicarbonat din propria apă de la robinet, iar o mică schimbare face o mare diferență. O sugestie: încercați să preparați cafea cu apă filtrată prin purificator și să o comparați cu cafeaua făcută cu aceeași apă, dar direct de la robinet. Ori, și mai mult, comparați o cafea cu apă de la robinet cu o cafea făcută cu apă minerală plată. Veți înțelege mai bine cât de importantă este calitatea apei în gustul final al cafelei!

Dimensiunea particulelor de cafea produse de râșniță este, de asemenea, importantă. Există discuții cu privire la modul în care puteți optimiza setările de măcinare atunci când utilizați o mașină de măcinat. Una dintre idei susține măcinarea cafelei cât mai fin posibil pentru a maximiza suprafața, ceea ce vă va permite să extrageți cele mai delicioase arome în concentrații mai mari. O altă idee pledează pentru măcinarea cât mai grosieră posibil pentru a minimiza producerea de particule fine care conferă arome negative. Poate că sfatul cel mai util aici este să determinați ceea ce vă place cel mai mult pe baza preferințelor dvs. Cert e că dimensiunea măcinișului are o influență directă asupra gustului final al cafelei.

macinatura cea mai buna cafea

Nu în ultimul rând, prospețimea cafelei este esențială. Cafeaua prăjită conține o cantitate semnificativă de CO2 și alte substanțe volatile blocate în matricea de cafea solidă. În timp, aceste molecule organice gazoase vor evada din boabele de cafea. Mai puține substanțe volatile înseamnă o ceașcă de cafea mai puțin aromată.

Acasă, puteți încetini învechirea prin răcirea cafelei. Nu ar trebui să răciți cafeaua într-un vas deschis –  în schimb, o puteți depozita într-un container etanș în congelator, ceea ce îi va prelungi în mod semnificativ prospețimea.

Așadar, nu vă simțiți prost dacă ceașca de cafea preparată acasă nu se ridică la nivelul celei cumpărate din cafenea. Există o mulțime de variabile – științifice și de altă natură – de care trebuie să ținem cont pentru a produce o ceașcă de cafea de cea mai înaltă calitate. Puteți fi siguri că majoritatea acestor variabile nu sunt optimizate de un algoritm matematic, ci mai degrabă de preferințele cuiva. Cel mai important lucru este să vă bucurați de cafeaua voastră de fiecare dată!

(adaptare după acest material)

piesa reclama kafune

Ai iubit-o, ai urât-o, dar nu te-a lăsat în apatie: piesa din reclama KAFUNE

Pentru echipa KAFUNE, prima jumătate a lui 2018 a stat sub semnul unei mari întrebări: am ales bine sau nu melodia clipului nostru publicitar? Ne-am pus întrebarea asta pentru că, din minutul 1 al primei difuzări a reclamei am fost asaltați de mesaje precum „cine cântă bijuteria asta, o găsesc pe Youtube?” sau, dimpotrivă, „am vrut să încerc KAFUNE dar mă enervează prea tare piesa din reclamă”. Am primit ratinguri de 5 – sau, dimpotrivă, de 1 – în strictă legătură cu aceeași piesă.

Statistic vorbind, alegerea a fost nu bună, ci ideală! Mult mai mulți dintre voi ați devenit interesați de KAFUNE pentru că optimismul debordant, amestecul de poftă de viață și delicatețe transmis de piesă v-a smuls cel puțin un zâmbet…

Pentru cei care și-au manifestat curiozitatea, piesa se numește „Question 3” („Întrebare 3”) și aparține trupei franceze Cabadzi – o trupă de rap și slam din Nantes ce combină stiluri și influențe din mai multe curente muzicale europene și latino-americane.

Iată piesa Kafune!

Cafeaua, o băutură pentru toate simțurile

Cafeaua – băutura din ceașcă sau cană – este cunoscută direct prin trei simțuri (olfactiv, gustativ, tactil) și, indirect, prin celelalte două (vizual și auditiv).

În articolul de față încercăm să explicăm raportul dintre cafea și simțurile cu care aceasta interacționează direct atunci când o gustăm.

Există chiar o „hartă” a acestei interacțiuni, care să ne ajute să înțelegem mai bine ce, de ce și cum ne bucură o gură de cafea.În centrul tuturor interacțiunilor se află, așadar, SAVOAREA – un termen complex care preia din fiecare interacțiune cu un simț. Altfel spus, dacă toate chimiile unei cafele se întrepătrund într-o proporție care ne satisface atunci când luăm o sorbitură, vom spune despre acea cafea că e savuroasă. Japonezii consideră chiar că savurosul este un al cincilea gust, distinct de cele consacrate – acru, amar, dulce și sărat.

GUSTUL este impresia percepută de senzorii din cavitatea bucală activați de moleculele „cu gust”. Gusturile percepute la cafea sunt amăreala, dulceața și acreala. Gustul sărat apare foarte rar, de obicei dacă boabele de cafea sunt udate cu apă de mare în timpul transportului. În ce privește cafeaua, gustul amar al anumitor compuși este mascat de compușii dulci și întărit de cel sărat sau acru. Amăreala uneori neplăcută din cafea are de obicei legătură fie cu prăjirea excesivă a boabelor, fie cu prepararea incorectă a băuturii. Aciditatea (care dă gustul acru) al cafelei, deși poate nu „sună” bine, este o componentă adesea dorită în cafeaua noastră. O cafea ideală trebuie să aibă o aciditate sensibilă, dar nu exagerată – un barista italian v-ar spune că o cafea perfectă are proporții echilibrate de dulceață și aciditate. Dulceața apare în cafea grație mai multor substanțe, în marea lor majoritate carbohidrați solubili. Este gustul care le echilibrează pe celelalte – într-o cafea bună, compușii dulci îi vor „neutraliza” pe cei amari și-i vor „domoli” pe cei acri sau sărați.

AROMA – atunci când adulmecăm ceașca de cafea aburindă simțim doar o parte dintre aromele cafelei. Cele mai multe sunt percepute după ce luăm o sorbitură, iar substanțele volatile cu particule aromate circulă de-a lungul canalelor retronazale către bulbul olfactiv.

Limba română nu este foarte generoasă cu termenii care definesc senzațiile olfactive ale cafelei – de pildă, noi folosim același cuvânt – „aromă” – pentru mirosurile cafelei. De fapt, cele pe care le percepem exterior, prin nări, sunt „parfumuri”, în timp ce cele pe care le simțim după ce bem cafeaua, prin canalul retronazal, sunt „aromele”.

Sunt zeci de arome pe care le putem distinge în cafea, iar fiecare blend de cafea va da alte arome. Sunt trei mari categorii de arome identificate de specialiștii cafelei:

 • Enzimatică (adică cele fructate, florale sau ierboase, cu arome care amintesc de floarea de cafea, scorțișoară, măr, caisă, petale de trandafiri etc.)
 • Zahărul brun (aromele de alune, ciocolatii și caramelizate, cu note de arahide, pâine prăjită, migdale, miere, sirop de arțar etc.)
 • Uscată (aromele rășinoase, picante și carbonate, precum cele de semințe de pin , coacăze negre, camfor, piper, cimbru, mergând până la aroma de afumat, ars sau carbonizat)

ATINGEREA CAFELEI dă mai multe senzații, legare de temperatură, de corpolența lichidului, de vâscozitate și de astringență. Câte un pic despre fiecare:

 • Senzațiile fizico-mecanice sunt cele cu care percepem diferențe de lichiditate, vâscozitate și consistență din cafea. De pildă, ele ne spun când bem o cafea turcească la ibric, unde pulberea de cafea măcinată foarte fin va continua să plutească în ceașcă și după ce se așază zațul pe fund. Noțiunile de corpolență și vâscozitate a cafelei sunt, de pildă, slab, apos, lejer, plin, dens, greu etc.
 • Senzațiile termice sunt, deisgur, cele cu care evaluăm temperatura cafelei. Temperatura cafelei este extrem de importantă pentru că variația (răcirea, mai precis) afectează capacitatea multor substanțe de a se evapora și, implicit, gustul pe care ni-l dă cafeaua.
 • Senzațiile trigeminale se referă la perceperea astringeței cafelei – ceea ce numim, popular, „gura pungă” – și care apar atunci când boabele de cafea nu au fost culese după ce s-au copt. Astringența este întotdeauna de evitat în cafea, iar o cafea care lasă „gura pungă” este, evident, de nebăut.

CU ESPRESSU’ – REVISTA PRESEI FUN! – 30 iulie 2018

Dezastre, fake news, abuz de putere, corupț…

UPS!

AUTORUL ACESTOR RÂNDURI NU ȘI-A BĂUT CAFEAUA…

Să revenim la ale noastre, mai FUN și nu mai puțin adevărate. No fake news!

 • Există o listă lungă de proteste inedite care s-au dovedit eficiente pentru că, atrăgând atenția asupra unei probleme reale de o manieră amuzantă, au atras simpatia publicului și au pus presiune pe autoritățile răspunzătoare de rezolvarea unei probleme. Câteva exemple:
 • Prin 2009, o companie de IT din Africa de Sud a trimis 4 giga de date într-un stick de memorie prins de piciorul unui porumbel voiajor la câteva sute de km distanță. Compania protesta astfel față de calitatea (pe atunci) deplorabilă a infrastructurii de Internet din această țară. Porumbelul, desigur, a ajuns mai repede la destinație decât un transfer de date prin cablu.
 • Ceva mai recent, în Marea Britanie, un șofer exasperat de gropile din asfaltul șoselelor din oraș a început să deseneze penisuri uriașe în jurul acestora. Evident că abia așa autoritățile s-au auutosesizat, s-au mobilizat și au astupat gropile din asfalt;
 • Ei bine, cel mai recent protest vine de la vecinii unguri, unde niște bloggeri exasperați de viteza foarte mică a trenului între două orașe importante s-au întrecut cu trenul – și au câștigat. Mai are rost să precizăm că unul dintre bloggerii respectivi purta un costum de melc…?

Poate cea mai satisfăcătoare știre de zilele astea vine de la noi, din Mehedinți, unde o tânără a primit acasă, prin curier, gunoiul pe care și-l aruncase nonșalant pe geamul mașinii. Un gorjean cu simț civic, indignat de gest, a identificat-o pe femeie după facturi și acte aruncate alături de pamperși și deșeuri menajere. Sperăm că mulți români se vor gândi de două ori de-acum, înainte să arunce gunoi pe geamul mașinii!

Am păstrat pentru final două știri despre cel mai important lucru pe lumea asta – după cafea și Internet, desigur – PISICILE!

 • Niște cercetători au publicat un raport potrivit căruia dacă vrei să speculezi la bursă, sau să-ți deschizi o prăvălie, mai bine îți iei mai întâi o pisică. Asta deoarece s-a descoperit că principalul parazit purtat de pisici și transmis la om, celebrul Toxoplasma Gondii, ne afectează creierul de o manieră care ne face mai deschiși către asumarea de riscuri – condiție esențială în orice efort antreprenorial.
 • Într-un orășel din  statul american Michigan, o pisică de 9 ani a învins 13 câini, un păun și un țap în cursa pentru câștigarea unui mandat de primar. Până la recentul scrutin, politiciana torcătoare ocupase funcția de vice-primar. Mai aveți nevoie de alte detalii…? J

Cafeaua nu e bună pentru sănătate. E foarte bună – și prelungește viața!

…și n-o spunem noi pentru că vindem cafea, ci ditamai oamenii de știință!
Mai precis, presa a vuit după publicarea unui studiu de amploare realizat de cercetători din SUA, potrivit căruia chiar și cei mai înrăiți băutori de cafea riscă mai puțin o moarte timpurie, în raport cu oamenii care nu beau deloc cafea.
Pentru că veștile bune nu se opresc aici – nu contează nici ce tip de cafea, nici câtă cafea bei. În urma studiului a reieșit, pur și simplu, că băutorii de cafea au șanse să trăiască mai mult decât cei care nu se ating de cafea.
Echipa a folosit datele culese în urma unei ample cercetări pe teme de sănătate, la care au participat peste 500 de mii de oameni timp de mai multe decenii. Cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului din SUA au analizat apoi datele din perspectiva consumului de cafea – de care (și câtă) cafea obișnuiau să consume participanții la studiu. După aceea au analizat diferențele apărute, în decurs de 10 ani, în genele implicate în metabolizarea cafeinei.

Există câteva explicații ale beneficiilor majore pe care cafeaua le are pentru sănătatea noastră. Una ar fi că e o sursă principală de antioxidanți în dieta modernă. Iar antioxidanții combat efectele degradării ADN-ului în timp. O altă explicație stă, desigur, în multiplele efecte demonstrate ale cafeinei – de la rolul antiinflamator asociat cu diabetul și cu bolile cardiovasculare la rolul pozitiv pe care îl are în lupta cu boli grave precum cancerul la colon, boala Parkinson sau cancerul la ficat.

Pe scurt – beți cafea. Vă face bine pe termen scurt, mediu și, mai ales, lung!