Citeste toate articolele

Secretele cremei de lapte corecte


 

Dar dacă vrei un cappuccino care să reflecte întrutocmai tradiția italiană a acestei cafele-vedetă, atunci citește cu atenție, rândurile de mai jos ți-ar putea salva următoarea ceașcă!

Evident că un cappuccino începe cu un espresso de calitate – dar asta e partea care, cu KAFUNE, se rezolvă cel mai ușor.

Mai puțin ușoară – de-a dreptul meticuloasă, am spune – este prepararea spumei de lapte pentru un cappuccino. În legătură cu asta, cele cinci elemente de mai jos sunt de natură să te ajute să-ți iasă, la final, o ceașcă de adevărat cappuccino ca la mama lui.

 

Laptele

O vorbă veche spune că, dacă ai început bine, treaba e pe jumătate făcută. Pentru un cappuccino corect ai nevoie de un lapte mai gras, cu minimum 3.5% grăsime. Evident, noi îți recomandăm Spumabianca, laptele special pentru specialități pe bază de cafea espresso. Reține, însă, că tipul și calitatea laptelui vor influența major gustul final al unui cappucino sau al unui caffe latte.

 

Lattiera (vasul în care prepari crema de lapte)

Un aspect esențial și pe care multă lume are tendința de a-l ignora este vasul în care prepari crema de lapte. Nu obții o cremă cum trebuie cu orice crăticioară, ibric sau pahar. Geometria vasului, materialul din care e făcut, mișcarea pe care o faci cu laptele sub jetul de abur, toate sunt foarte importante – așadar, dacă vrei să faci il vero cappuccino, atenție mare și la acest aspect.

 

Robinetul de abur

Nu orice robinet va ajuta la producerea spumei de lapte ideale pentru un cappuccino. Există un „standard” al robinetelor – mai ales al capetelor de robinet – capabile să livreze aburul la presiunea și temperatura corecte pentru obținerea spumei de lapte. În espressoarele pe care le-am ales pentru serviciile noastre am ținut cont și de acest detaliu!

 

Procedeul propriu-zis

Asta e, desigur, partea cea mai dificilă. Felul în care obții spuma aia cu care faci un cappuccino cu textură fină, consistență catifelată și cu gustul și aroma dorite ține și de știință, și de tehnică, uneori chiar de noroc – dar cel mai mult ține de experiență. Nu se învață peste noapte, și nu se învață fără greșeli. Perseverența și perfecționismul sunt, în cele din urmă, calitățile de care ai nevoie ca să devii un barista, profesionist sau la tine acasă!

 

Latte Art

Dacă prepararea unui cappuccino ține de experiență și tehnică, ultima etapă – cea în care torni spuma de lapte peste espresso – e (sau poate fi) artă, fără nicio exagerare. O mână inspirată și expertă îți va putea desena aproape orice cu spuma de lapte – iar acel „orice” este fix „ingredientul” care transformă o băutură iubită într-o experiență memorabilă.


Inapoi