Citeste toate articolele

Cum se degustă corect o cafea?


 

KAFUNE nu este vândută. Lăsăm KAFUNE să se „vândă” singură – pentru că este o familie de cafele foarte bune, care acoperă, prin calitate și diversitate, aproape tot spectrul gusturilor, nevoilor și preferințelor consumatorilor din România.

Este și motivul pentru care, dacă evaluați achiziționarea unui abonament KAFUNE la birou, ori dacă vă gândiți să serviți KAFUNE clienților în hotelul sau restaurantul vostru, vă propunem în prealabil o degustare de cafea. Iar dacă faceți parte dintr-una din aceste categorii, rândurile de mai jos vă sunt adresate.

Desigur, și cei care vor, pur și simplu, să aprecieze la maximum ceea ce are o cafea de oferit vor găsi câteva recomandări utile.

Atunci când degustați o cafea, așadar, există câteva „reguli de aur” de care profesioniștii țin cont în concursuri sau în procesul de compoziție al unei cafele. Prima condiție, e, desigur, ca degustătorul să fie într-o predispoziție psiho-fizică excelentă, relaxat, odihnit și, foarte important, să nu fie răcit.

 

Iată care sunt celelalte reguli de aur ale degustării ideale de cafea:

  • Momentul ideal pentru degustarea mai multor cafele este în prima parte a zilei, între 10 și 12; e un interval în care stomacul este încă „ușor”, iar simțurile sunt bine ascuțite. Alternativa ar fi primele ore ale după-amiezii dar, în acest caz, degustătorul trebuie să se asigure că a servit un prânz foarte lejer.
  • Dincolo de faptul că ar trebui să nu aveți stomacul plin, trebuie să evitați mâncarea și băuturile cu aromă și gust persistente (usturoi, ceapă, băuturi spirtoase etc.) ori condimente puternice (scorțișoară, chili, etc.). În plus, nu trebuie folosite bomboane sau gumă de mestecat care să aibă efect îndelungat asupra simțurilor olfactiv și gustativ.
  • Luați în calcul și posibila inferență a cosmeticelor (nu folosiți, de pildă, un parfum foarte puternic înainte de degustare).
  • Foarte important, dacă fumați, nu o faceți înaintea sau în timpul degustării, deoarece tutunul lasă o amprentă puternică în cavitatea bucală.
  • Sfatul profesioniștilor: la degustare urmăriți cu strictețe aceeași procedură pentru fiecare cafea încercată. Asta vă va permite să faceți, structurat, același tip de observații și reprezintă un atu principal pentru obiectivitatea degustării. Cele patru etape distincte ale degustării sunt:
    • Examinarea vizuală (întâi o priviți, îi observați culoarea, densitatea, spumozitatea etc.)
    • Examinarea olfactivă (mirosiți cafeaua mai mult de o dată pe parcursul procesului, la intervale regulate de timp. Țineți cont că simțul mirosului e foarte ușor de saturat și acceptă rapid aroma puternică din proximitate)
    • Examinările gusto-tactile. E foarte important să aveți gura clătită înainte de fiecare nouă cafea încercată (îndepărtarea altor gusturi se face bând apă ori lapte rece sau mestecând puțin orez expandat).

 

Observațiile finale. Degustătorii profesioniști, desigur, completează la fiecare etapă un formular standard în care notează ceea ce remarcă și dau note. Un degustător amator ar trebui să știe ce caută într-o cafea (aroma, tăria, un anumit tip de gust, aciditatea, dulceața, retrogustul) astfel încât la final să poată exprima o opțiune apropiată de propriile sale preferințe, dar și de ale colegilor/clienților. Nu uitați că atunci când participați la o degustare KAFUNE, decizia finală îi vizează și pe cei care se vor bucura de gustul – sau gusturile – KAFUNE!

 


Inapoi