Citeste toate articolele

O poveste despre putere în cana ta de cafea – Robusta


 

Se vorbește despre cafeaua Robusta aproape exclusiv prin comparație cu alte soiuri. Cafeaua Robusta este mai tare, mai corpolentă, iar gustul ei puternic persistă mai mult decât în cazul popularei Arabica. Există peste 100 de tipuri de cafea în lume, iar cele mai des întâlnite sunt Arabica și Robusta (numită și Canephora), iar de aici comparațile între cele 2 tipuri de cafea sunt deosebit de frecvente.

 

Cafeaua Robusta are mai multă cofeină decât cafeaua Arabica, dar și mai mulți antioxidanți

Originară din Africa Centrală și de Vest, cafeaua Robusta este o cafea cu aciditate scăzută și gust amar, folosită în special pentru cafeaua instant, espresso și în mixurile altor amestecuri de cafea. Cafeaua Robusta reprezintă aproximativ 40% din producția globală de cafea.

Cafeaua Robusta trezește simțurile mai repede, e adevărat, pentru că are mai multă cofeină (2.7% față de 1.5%). Dar în spatele acestor trăsături stau origini care îi demonstrează adevărata putere, plus faptul că reprezintă o sursă mai bogată de antioxidanți.

 

2017: 60,35 milioane de saci de cafea boabe Robusta

Cafeaua Robusta oferă astăzi experiența unei treziri electrizante, însă este folosită și în amestecuri sofisticate alături de blânda și parfumata Arabica. 60.35 de milioane de saci a câte 60 kg de cafea boabe Robusta au fost produse în 2017, față de 99 de milioane de saci de Arabica. Asta, însă, nu o face mai puțin populară sau mai puțin savuroasă.

Puterea cafelei Robusta a pornit de la capacitatea plantei de a lupta cu ciuperca Hemelia vastatrix, rugina cafelei, care a distrus culturi vaste de Arabica în secolul al XIX-lea. În ceea ce era atunci colonia belgiană Congo, a fost descoperită Coffea canephora, un soi de cafea care rezista ciupercii fără probleme și chiar creștea mai spornic decât Arabica. Aceasta era Robusta și urma să devină răspunsul din milioane de cești de cafea și de zile începute cu privirea încețoșată.

Cafeaua Robusta a fost multă vreme neglijată din punct de vedere al producției, asta deoarece cafeaua rezultată era considerată prea amară, cu un gust brut și dur. Ea și-a găsit, însă, rostul în blendurile create pentru cei care apreciază și caută gustul puternic, cu personalitate, al cafelei Robusta, cum sunt italienii iubitori de espresso spumos și tonic. În plus, spălarea și procesarea boabelor de Robusta au evoluat, la rându-le, în timp și o fac astăzi mai plăcută – iar combinarea, făcută de experți, cu aroma dulceagă a boabelor Arabica ne aduce în cești arome, gusturi și intensități adaptate la stilul de viață al fiecăruia dintre noi.

 

Câteva diferențe principale între cafeaua Robusta și cafeaua Arabica

Ca să fim fideli modului general de prezentare a cafelei Robusta, vom pune și noi accentul pe principalele diferențe dintre cafeaua Robusta și cafeaua Arabica.

  • Gustul – Gustul cafelei Robusta este mai tare, mai amărui, mai persistent decât cel al cafelei Arabica;
  • Conținutul de cofeină – Conținutul de cofeină al cafelei Robusta este mai mare decât cel al cafelei Arabica (2.7%, comparat cu 1.5% pentru Arabica). Acest conținut este, însă, și proporțional cu conținutul de antioxidanți;
  • Conținutul de lipide și zahăr – Cafeaua Arabica conține cu aproximativ 60% mai multe lipide și aproape dublul concentrației de zahăr, în comparație cu Robusta;
  • Prețul – Boabele verzi de cafea Robusta se vând pe piață la aproape jumătate din prețul boabelor verzi de cafea Arabica;
  • Forma boabelor – Boabele de cafea Robusta sunt mai degrabă circulare, pe când boabele de cafea Arabica sunt mai degrabă ovale.

 

Robusta rămâne, însă, o cafea cu și de poveste – și principalul sprijin atunci când căutăm într-o cafea energie!

 


Inapoi