Citeste toate articolele

Despre englezi și relația lor bizară cu cafeaua


Istoria, de de data asta – și nu legenda – consemnează faptul că un anume Nathaniel Conopios, care lucra la Colegiul Balliol din Oxford, un universitar născut în Creta și educat la Istanbul, a preparat prima cafea din Anglia. Cu toate că a fost dat afară din Universitate la scurt timp după acest moment – pentru motive care nu au legătură cu cafeaua – faptul că-și făcea cafea și modul în care o prepara au rămas în Oxford unde, de altfel, s-a și deschis, în 1650, prima cafenea din Albion. A doua „coffee house” din Anglia s-a deschis doi ani mai târziu, la Londra.

De aici s-a ajuns, în niciun secol, la miile de cafenele, mai mult sau mai puțin rivale cu ceainăriile și pub-urile, care au împânzit Regatul Unit și care sunt și azi parte integrantă a stilului de viață britanic.

În ciuda clișeului legat de faptul că, la englezi, cafeaua ar sta în umbra ceaiului, cafenelele au devenit rapid locuri de socializare intelectuală, în care clienții puteau afla noutățile și schimba idei și păreri. Numeroși artiști, scriitori, filosofi, politicieni, oameni de afaceri frecventau localurile unde se consuma cafea. Mai mult, câteva dintre cele mai cunoscute firme și societăți britanice – The Royal Society, Lloyd’s of London, casele de licitații Sotheby’s și Christie’s, ba chiar și London Stock Exchange își revendică nașterea din conversații purtate de fondatori în „coffee house”.

 

Să vedem însă și câteva feluri în care le place englezilor să-și bea cafeaua:

 

Coffee grog

Într-o ceașcă se pun coajă rasă de portocală și lămâie, o linguriță de zahăr, o linguriță de unt nesărat, puțină scorțișoară, nucșoară rasă și două cuișoare, peste care se toarnă cafea neagră, tare (în zilele noastre, se prepară cu două espresso). Opțional, se mai pot adăuga frișcă deasupra și/sau un shot de rom brun.

Café Inglese

Numele este italienesc doar pentru că, la fel ca la grogul de mai sus, în zilele noastre se folosește cafea  preparată după metoda espresso. Altfel, café inglese este echivalentul britanic al cafelei Americano și al Long Black-ului australian. Adică umpli pe jumătate o cană cu apă fierbinte, în care torni două porții de espresso, lapte încălzit la frother și zahăr ori frișcă, după gust.

Fig Coffee

Este una dintre cele mai vechi rețete englezești de cafea – un amestec de boabe de cafea și smochine uscate. Smochinele se taie și se coc timp de circa 20 de minute la cuptorul dat la 180 de grade, apoi se lasă la răcit. Boabele de cafea se macină împreună cu smochinele uscate, în proporție de șase părți cafea boabe și o parte smochine uscate, după care vă preparați cafeaua prin metoda preferată.


Inapoi