Citeste toate articolele

Ce e un blend de cafea? Dar cafeaua perfectă pentru fiecare?


Este un lucru deja cunoscut că fiecare al cincilea locuitor al planetei bea cel puțin o ceașcă de cafea pe zi. E… cafeaua noastră cea de toate zilele. O iubim și o considerăm parte integrantă din viața noastră. Dar v-ați întrebat vreodată ce beți, de fapt, și cum se obține blendul perfect pentru cafeaua noastră – aia „cea de toate zilele”?

Ce este un blend de cafea?” v-ați putea întreba. Un blend joacă rolul fundamental în producerea unui extract cu cele mai fine caracteristici. Producătorii de cafea încearcă încontinuu să obțină blendul ideal. Cum? Găsind metoda perfectă de preparare care să răspundă tuturor condițiilor unei cafele ideale: o aromă bogată, o cremă spumoasă, un gust plenar, de lungă durată și o persistență plăcută a retrogustului pe cerul gurii.

Arta creării unui blend de cafea și procesul prin care ajunge să aibă un gust anume sunt la fel de dificile ca a compune o melodie originală. La fel ca în muzică, nu poți obține perfecțiunea doar presupunând că toate produsele și blendurile de cafea sunt identice, că reacțiile sunt predictibile sau că la interpretări diferite ale aceleiași compoziții vei stârni aceleași reacții. Cafeaua este, până la urmă, un produs al agriculturii – nu se comportă la fel atunci când este prăjită, măcinată și extrasă. La fel ca vinul – al cărui gust va depinde întotdeauna nu doar de calitatea soiului sau a solului ci, în egală măsură, de oamenii care recoltează strugurii, fermentează vinul, combină soiurile și le maturează pentru o băutură de calitate.

Există – și asta se știe – două mari tipuri de boabe de cafea: Arabica și Robusta. În timp ce Arabica dă un gust dulce cafelei și dezvăluie arome și gusturi fine, Robusta este cea care dă energia, adică tăria unui blend. Comportamentul pe care îl are cafeaua în diverse combinații și proporții nu este, însă, nicidecum singurul aspect de luat în considerare – originea boabelor fiind la fel de importantă. Un bob de Arabica cules în Columbia, unul în Etiopia și unul în India nu vor avea niciodată același gust și aceleași subtilități. Este încă un motiv pentru care cei care prepară un blend trebuie să aleagă cu atenție combinațiile câștigătoare, să fie informați și să reușească să mențină calitățile unui blend de la an la an.

Maestrul cafengiu, cum i-am spune noi (maître torréfacteur în franceză, liquorer în italiană, master roaster în engleză) trebuie să evalueze numărul de varietăți care vor compune blendul final și procentajul lor. Mai mult, el trebuie să cunoască și înțeleagă și calitatea pe care o are cafeaua verde.

Arta cafengiului constă, așadar, în stăpânirea și controlul tuturor acestor variabile – originile, calitatea în verde, tipurile de cafea folosite, tipurile și gradele de prăjire și, desigur, proporțiile – astfel încât la final, cafeaua aceea pe care o iubești tu să aibă aceleași calități, întotdeauna.

Pentru că ce e, de fapt, cafeaua perfectă, dacă nu cea pe care iubești să o bei în fiecare zi? Pentru crearea blendurilor KAFUNE noi am apelat la maeștri cafengii din Italia, țara în care s-au născut cele mai populare rețete de cafea și în care obținerea unui espresso, de la selecția de boabe la mașinile de preparat este intersecția aproape religioasă dintre artă, pasiune, talent și tehnologie.

Poate că nu știi – și nu e nevoie să știi – tot procesul prin care un bob de cafea și-a desăvârșit menirea în ceașca ta de fiecare zi. Ce poți face, însă, este să mulțumești naturii că există această plantă și măiestriei unor oameni care știu cum să o pună în valoare în ceașca ta.


Inapoi