Citeste toate articolele

Vechea rețetă de cafea olandeză!


 

Navigatori pricepuți și oameni de afaceri și mai pricepuți, olandezii au fost primii vest-europeni care au cultivat și consumat cafea și care au făcut bani din cafea.

Primul succes l-au înregistrat la finele secolului al XVII-lea (în 1688, mai precis), cu plantațiile de cafea de pe insula Java (fostă colonie, acum parte a Indoneziei), cu arbuști de cafea aduși din Etiopia și Yemen, cultivați și altoiți mulți ani în serele Grădinii Botanice din Amsterdam. Cafeaua adusă din Java ajunsese la mare preț, iar boabele de Java și cele aduse din Yemen dădeau primul blend de cafea ale Europei. Acesta se numea Mocha-Java – Mocha fiind, la vremea respectivă, principalul port comercial din Yemen.

În timpul în care Olanda a fost o mare putere colonială, antreprenorii din Țările de Jos au început să planteze cafea nu doar în Java, ci și în alte colonii, cum ar fi Ceylon (actuala Sri Lanka) și în nordul Americii de Sud, în Surinam (Guyana Olandeză).

Spre deosebire de alte culturi europene, unde a fost inițial privită cu scepticism, cafeaua s-a bucurat de la bun început de o popularitate uriașă în Olanda, unde artiștii, oamenii de știință, politicienii și negustorii au sprijinit public, în permanență, beneficiile consumului de cafea.

Să vedem, însă, cum le place – sau „plăcea”, mai degrabă, că acum o beau în multe feluri – olandezilor să-și bea cafeaua:

Rețeta de cafea olandeză

Pentru o cafea olandeză trebuie pregătit mai întâi concentratul de cafea (sună bizar, nu…?), care se face astfel:

  1. Într-o oală pui cam 200 de grame de cafea măcinată mediu (ca de filtru) peste care arunci trei căni de apă rece și amesteci pînă se omogenizează
  2. Acoperi oala și o lași la rece 24 de ore
  3. După o zi, strecori tot conținutul cu o sită fină și păstrezi sticla cu concentrat la frigider (rezistă 3-4 zile)

Ei bine, ca să-ți faci o cafea olandeză, umpli o ceașcă cu apă fierbinte în care torni o lingură și jumătate de concentrat rece. De aici poți adăuga, după gust, zahăr, lapte cald, scorțișoară etc.

Merită încercat, nu…?


Inapoi