Citeste toate articolele

BACK TO THE MACHINE


 

După  perioada asta (prea) lungă de repaus, a venit momentul să ne reluăm activitățile – iar în cazul meu, să revin la frații mei din lumea mașinilor – espressoarele de cafea. M-au așteptat, tăcuți și latenți, atâta timp!

Un barista trăiește într-o formă de simbioză cu espressorul lui. E, cel puțin, cazul meu. Corpul, mintea și – în ce mă privește – espressorul  și râșnița au nevoie de înviorare, înainte de a reporni la drumul care ne așteaptă.

Pentru corp, e relativ simplu și toată lumea ar trebui să o facă- o jumătate de oră de gimnastică dimineața, un mic dejun sănătos cu, desigur, o cană zdravănă de KAFUNE alături. Iar cana de cafea e începutul pentru antrenarea „mușchiului” principal – creierul –  ceea ce-mi permite să trec peste încă o zi cu energie și chef de orice mă apuc să fac.

Pentru „mușchiul principal” al oricărei cafenele – espressorul de cafea și râșnița de alături – e, de asemenea, necesar un „antrenament” de revitalizare Nu uita, espressorul este „corpul” care-ți lucrează pudra de cafea, cafeaua măcinată, pe care o transformă în motivul pentru care oamenii se opresc la tine – cafeaua espresso, care face lumea să se învârtă ! Ei bine, asta durează mai mult, necesită și alt tip de asistență și arată cam așa:

 

Espressorul

–          Asigură-te că espressorul e în perfectă stare de funcționare. Ca să meargă impecabil, trebuie ajustați niste parametri (temperatură, presiune, volum). De asta ar trebui să se ocupe o echipă de tehnicieni – tot ei ar trebui să facă și igienizarea espressorului, de care depinde calitatea cafelei espresso. Dacă ești client KAFUNE, știi că e simplu – ne chemi, venim, rezolvăm.

–          Golește boilerul de orice rest de apă va fi rămas acolo și reumple-l cu apă prospătă.

–          Curăță bine filtrul, portafiltrul și grupul aparatului de uleiurile depuse. Folosește un recipient cu apă caldă și sare de lămâie sau zeamă (de lămâie, desigur), scufundă piesele în acest amestec și lasă-le peste noapte. Sucul de lămâie acționează ca un acid și curăță foarte bine uleiurile arse de cafea, depuse pe filtre de-a lungul utilizării espressorului.

 

Râșnița

Râșnița este „creierul” operațiunii de extragere a unei cafele impecabile, pentru că cu ea modifici granulația măcinișului și forța cu care tasezi cafeaua, practic cu ea alegi ce fel de espresso bei sau servești (SubExtras, SupraExtras). Ca să te asiguri că râșnița este în stare perfectă de funcționare, urmărește pașii de mai jos:

–          Goleste bolul de cafea veche, asigură-te că nu au mai rămas boabe în tambur;

–          Deschide râșnița la maximum, învârte discul spre „GROSSA ,COASE, GROS”;

–          Adaugă o mână de orez și apasă butonul „ON”- cu viteza râșniței, boabele de orez se vor lovi de pereții cuțitelor și vor elimina resturile de cafea măcinată depuse pe acestea;

–          Când râșnița este pregatită, espressorul curat și în parametri, alege granulația pentru blendul de cafea ales, ia tamperul în mână,  șterge-l pe tricou (la mine „dă bine” o urmă de cafea măcinată pe  tricou) și gata – te poți apuca de făcut oameni fericiți cu o cafea impecabilă. La cât mai multe și mai bune!


Inapoi